Själv kör jag bil med biogas och det är allmänt accepterat som det mest miljövänliga alternativet, förutom att avstå från bilkörning förstås! Dessutom sparar jag 2 á 3 kr per mil, jämfört med bensin. Men om man inte kan få tag på en gasbil eller har långt till tankställe, hur är det då med etanolen? Undrar förresten varför det är så dåligt utbud av gasbilar. När såg du en annons senast??
Jag har försökt läsa mig till vad olika experter och organisationer anser om etanolproduktionens konsekvenser för världens fattiga, och har insett att "därom tvista de lärde".
På Gröna Bilisters hemsida talar man varmt för etanolen som det näst bästa alternativet. Det finns ett överskott av sockerrörsetanol, och det är bra för alla att det finns en marknad.
http://www.gronabilister.se/public/dokument.php?art=877&parent01=6&parent02=416&parent03=&
Positiva är också Kooperation utan gränser. En chans för fattiga bönder i Afrika, talar man om:
http://www.newsdesk.se/pressroom/kooperation_utan_granser/pressrelease/view/biobraensle-en-chans-foer-fattiga-boender-i-afrika-212095http://www.utangranser.se/Default.aspx?ID=785I Aftonbladet hittade jag en artikel som är väldigt kritisk mot etanol som bilbränsle. Det dödar fattiga barn, skriver Joachim Kerpner.
http://www.aftonbladet.se/klimathotet/joachimkerpner/article1674298.abKritisk är också en DN-artikel från i vintras:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=740845"Svenska företag köper upp stora stycke mark för exportodling. Istället vill vi använda jorden för att odla mat", säger man från FIAN och Latinamerikagrupperna:
http://www.fian.se/index.php?menu=presskunskapsrum&fullarticleid=296Kristna Fredsrörelsen arbetar i Chiapasprovinsen Mexiko. Därifrån har fredsobservatören Peter Pallin skrivit några artiklar som är väldigt kritiska till etanolproduktionen.
http://www.krf.se/fredstjanst/chiapas_080201a.aspVad ska man då som vanlig människa välja för sida i den här konflikten? Båda parter tycks ha goda intentioner, att dels värna vår miljö, dels ge bättre livsmöjligheter (i varje fall inte sämre) för människor i den fattiga världen. Ändå är man här så oense.
I Kristianstad har FN-föreningen planer på att uppmärksamma det här dilemmat lördagen den 18 oktober, strax efter Världslivsmedelsdagen. Vi hoppas få fram någon talare som kan belysa frågan någorlunda sakligt och allsidigt. Jag undrar om det kan vara en fråga om Afrika eller Latinamerika? Det som är bra för Afrika kanske är dåligt för Latinamerika. Eller hur hänger det ihop? Tacksam för kommentarer!