På söndag firar vi FN-dagen. I år är det 65 år sedan Förenta Nationerna bildades. Det är allmän flaggdag den 24 oktober, så glöm inte att hissa flaggan! Kommuner och organisationer som har tillgång till FN-flaggan bör självklart hissa denna tillsammans med den svenska, för att hedra denna organisation för fred och samförstånd mellan alla nationer.
Visst kan man tycka att FN har misslyckats på många områden, främst beroende på dåligt engagemang från medlemsländerna. Men stora insatser görs trots allt för att bevara freden, bidra till utveckling, kämpa för mänskliga rättigheter, uppmärksamma klimathotet och mycket annat.
Mänskliga rättigheter
För två veckor sedan utsåg Nobelkommittén den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo till mottagare av fredspriset för 2010. Också invånarna i Kina har rätt till mänskliga rättigheter. Samtidigt som Kina försöker närma sig omvärlden på det politiska och ekonomiska området ser vi hur man år efter år struntar i krav på stärkta fri- och rättigheter. Nobelkommitténs val av fredspristagare kan bli en av många droppar som urholkar stenen och bidrar till att Kinas folk sakta kan resa sig inte bara ur fattigdom utan också ur förtryck.
Klimatfrågan
För ett år sedan fanns vissa förhoppningar inför FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn. De grusades dessvärre. Världen kom inte längre än till en vägkarta för fortsättningen. Inga bindande avtal om utsläppsbegräsningar skrevs. Nu ställer vi vårt hopp till nästa toppmöte i Mexico i december och till det avslutande mötet i Sydafrika nästa år.
Millenniemålen
är nu centrum för utvecklingssamarbetet runt om i världen, och för första gången finns en gemensam agenda för den globala utvecklingen. Varje år utvärderas utvecklingen mot de åtta målen i varje land, och FN:s generalsekreterare lämnar en rapport om arbetet till FN:s generalförsamling. Länder från alla delar av världen har visat att det är möjligt att förändra världen och nå millenniemålen. För att nå målen senast 2015 krävs det att både rika och fattiga länder fullföljer sin del av överenskommelsen.
Nyligen avslutades ett FN-toppmöte i New York om de åtta millenniemålen som handlar om bland annat halverad fattigdom och hunger. Framsteg har skett för många av millenniemålen men det är högst osäkert om vi kommer att nå ända fram till år 2015 då arbetet ska utvärderas. Det ser också olika ut på olika håll i världen där till exempel länder som har varit eller befinner sig i konflikt, som Afghanistan och DR Kongo, har svårt att nå ett enda av målen.
Katastrofhjälp
FN har blivit bättre på att utvärdera och samordna hjälparbetet vid katastrofer. I samband med jordbävningen på Haiti talades det också om vikten av att inte bara återuppbygga utan också förbättra beredskapen för nya katastrofer. En sådan utveckling måste påskyndas.
Nedrustning
Årligen spenderar världen ofattbara 1 400 miljarder dollar på militära utgifter. De pengarna skulle till största delen kunna läggas på åtgärder för att göra livet bättre för människorna på vår planet. Årets nedrustningskonferens i FN måste följas av mer kraftfulla initiativ för att undanröja hotet från världens kärnvapen.
FN-firandet i Kristianstad
kommer för första gången att förläggas till Gamlegårdens Centrum. Det börjar med att FN-flaggan hissas kl.11 och avslutas med tal och musik kl.17.45. Ett fackeltåg för Mänskliga rättigheter startar från Högskolan kl.17.15. Ett urbant utvecklingsprogram pågår sedan ett och ett halvt år på Gamlegården och man har kunnat notera en positiv utveckling i flera avseenden. Dagsprogrammet innehåller dansuppvisning, sång, FN-rollspel i miniformat, föreläsning om Colombia, ansiktsmålning och mycket annat. En rad föreningar kommer att delta med information och aktiviteter, likaså kommer Fritidsgården och Biblioteket att vara öppna under söndagen. Det blir ett unikt samarbete mellan Kristianstads FN-förening , Trygghetsvärdarna, IT-stugan, Kommunen, olika invandrarföreningar med flera. Mer detaljer finns på www.fn.se/kristianstad.www.fn.se/kristianstad Eftersom Gamlegården är en multikulturell stadsdel känns det fantastiskt att få manifestera den globala samhörigheten just här.
FN-rörelsen i Sverige
breddas och stärks. Olika aktörer, från frivilligorganisationer till näringslivsaktörer och FN-skolor, sluter upp kring våra aktiviteter och kampanjer. Det är glädjande. Politiskt stöd och politiska krav från folkliga rörelser, såväl nationellt som globalt, är en förutsättning för ett starkare och bättre FN. Här i Sverige fortsätter vi tillsammans att uppbåda stöd för en stark svensk FN-röst, verka för internationellt samarbete och för att frågor om fred, utveckling, mänskliga rättigheter och inte minst klimatfrågorna alltid ska stå högt på dagordningen.
Kristianstads FN-förening
http://www.kristianstadsbladet.se/fria-ord/article1275748/Dags-att-vi-hissar-flaggan-i-topp-foumlr-FN.html
torsdag 21 oktober 2010
Flaggan i topp för FN på söndag
Etiketter:
FN,
FN-dagen,
FN-förening,
Gamlegården,
Klimat,
Kristianstad
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar