söndag 24 maj 2009

Baptistkonferens

Direkt efter friluftsgudstjänsten på Lillö i torsdags tog jag tåget till Stockholm. Fredag och lördag deltog jag i Baptistsamfundets Allmänna konferens som ombud för Östermalmskyrkan i Kristianstad. Den stora frågan i år var Avsiktsförklaringen, ett steg i processen mot samgående med Missionskyrkan och Metodistkyrkan. Frågan debatterades livligt både i seminarier och före beslutet på lördagen. Vid ett tillfälle tog jag upp mina funderingar kring behovet av fast organiserade samfund över huvud taget. Kanske är det nätverksmodellen man borde satsa på? Det många hängde upp sig på var formuleringar i skriften Vägen vidare. Att denna skulle vara tänkt som underlag för en framtids konstitution, dementerades dock bestämt. Den skulle enbart vara ett samtalsunderlag, sade man. I så fall är det väl bra att den fått känslorna att svalla, och att många reagerat. Jag tycker också att det fanns mycket i den som var tokigt.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170916
http://www.sandaren.se/gladje_bland_samfundsforetradarna_0_9818.news.aspx?news_category_id=955&aut_name=nyheter
Nåväl, avsiktsförklaringen antogs med mycket stor majoritet, och så även i de båda andra kyrkornas parallella konferenser. Det ska bli spännande att följa den fortsatta processen, även om vi här i Östermalmskyrkan håller oss avvaktande. Vi har ju våra relationer åt andra håll.

Intressant var också att delta i fredagkvällens gudstjänst i Salemkyrkan, med internationell karaktär. Efteråt berättade Petter från Diakonia om klimatkampanjen Världen har ett tak, och den satsning man gör inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december.
http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2868
http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2884
Ett baptistpar från Liatuen berättade om ett spännande projekt som man bedriver där, en skola bland annat. En burmesisk karenkör från Hudiksvall bidrog med sång.

Himmelriket mitt i Vattenriket




Ett 40-tal personer sökte sig ut till ett försommarfagert Lillö på Kristi Himmelsfärds dag. Liselotte, pastor i Odalkyrkan, predikade om de uppbrott från det trygga och invanda som Gud kallar oss till. Kristi Himmelsfärd betyder att Jesus alltid är med oss och vill leda oss in i framtiden. Susanne, präst i Norra Åsum, ledde gudstjänsten. Kantorn Sigrid svarade tillsammans med Karl på trumpet, för musiken. Kollekten delades mellan Pannkakskyrkan och Diakoniforum. Kaffekorgarna packades upp, och de som ville kunde fortsätta gemenskapen med en naturvandring. Gustav guidade och delade med sig av sin stora kunskap. Några tog också chansen att se den intressanta Lillöborgen från insidan. Det var andra året i rad som Kristi Himmelsfärds dag firades på Lillö, i Ekumeniska Rådets regi, och det gav mersmak.

söndag 17 maj 2009

Pengarna eller livet?

Den gamla klassiska frågan hade jag som tema för en predikan ikväll i Odalkyrkan i Kristianstad.

Visst är det något mystiskt med pengar. Alla vill ha dem, men de har egentligen inget värde förrän jag gör mig av med dem! Pengar garanterar ett visst värde, tror vi i alla fall. Men vilken trygghet är det de ger. Bibeln talar mycktryghet om pengar, och det skulle jag vilja uppmärksamma.
Guds omsorg om de fattiga
Jubelårstanken i 3 Mos är väldigt spännande. Jorden skulle vila och klyftorna mellan rika och fattiga begränsas. Jesus anknyter till detta när han enligt Luk.4 utropar "ett nådens år från Herren".
Jag tänker också på texten i 1Kor 11 om Herrens måltid, nattvarden. Det ovärdiga firandet som skulle straffas, var att man i den korintiska församlingen gjorde en uppdelning mellan rika och fattiga medlemmar. Samma sak påtalas i Jak.2. Detta är ovärdigt Guds barn. Hur vi behandlar de fattiga är en fråga om trohet mot Gud.
Rikedom som hindrar livet
Det är inte förbjudet att vara kristen och rik, men det är svårt. Hur lätt är det inte att något annat än Gud blir grunden för vår trygghet, och det är ju det som är synd. I Upp.18 finns en otäck beskrivning av Babylons fall. Jag kan inte säga att det ska tolkas si eller så, men nog ligger det nära till att läsa in vår tids finanskris. "Jordens köpmän gråter över Babylon" står det. Fallet var stort. Makt och rikedom har alltid fascinerat. Då blir också katastrofen stor när allt rasar samman.
Vi som inte tycker att vi hör till de rika i samhället kan lätt bli avundsjuka på dem som "badar i pengar". Men är det så mycket att längta efter? Jesus sade att "där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara". Sett i ett globalt perspektiv får vi också komma ihåg att vi alla i Sverige hör till "gräddan".
Den nödvändiga balansen
I Apg 2 beskrivs hur man i den förtsa kristna församlingen tillämpade egendomsgemenskap. Det fungerade nog inte så länge, men var en god idé. Viktigt att komma ihåg är att detta beskrivs som frivilligt. De som straffades var bara de oärliga, som sade att de gett allt men inte hade gjort det. Paulus talar i 1 Tim.6 om förnöjsamhet, och det borde vi nog bättre ta fasta på. "Kärleken till pengar är en rot till allt ont". Ibland uppmanas vi till att konsumera mera. En insändare i Kristianstadsbladet i veckan gick på den linjen. "Handla mer - egoism för allas bästa"
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090514/TYCKTTANKT/677395156
Många vill få oss att tro att vi genom att köpa mer kan hjälpa upp samhällsekonomin. Jag tror inte på den modellen. Nej, köp det du behöver, gärna god kvalité, miljövänligt och rättvisemärkt. Det du möjligen får över kan du gott ge bort till dem som bättre behöver. Deras konsumtion har väl samma effekt på samhällsekonomin som din eller min??

Kristen tro handlar om överlåtelse, åt Gud och varandra. Gud lovar "en framtid och ett hopp" åt den som helhjärtat söker honom, Jer.29. Han kommer till oss med förlåtelse och befrielse. Att leva i Guds ekonomi är ett äventyr att ge sig in i.

fredag 1 maj 2009

Eldarna brinner







Valborgsmässoafton firade jag på Furuboda. Så här såg det ut vid elden. Trevligt och trivsamt. Dessförinnan hade vi njutit av gospelkören Ultreia:s sång i en överfylld aula. I år medverkade också tre tjejer från Furubodas musiklinje med några visor, en helt annan stil alltså.


Senare på kvällen var jag inne en sväng på Stora Torg i Kristianstad. Där höll Pannkakskyrkan som bäst på att förbereda sig på att ta emot gäster. Det är ett mycket lovvärt och spännande initiativ från en grupp kristna ungdomar. Här ser vi hur de just har tänt grillen. Sedan bjuder man nattvandrare på grillade pannkakor med sylt och grädde, kaffe och en chans att prata om livets mening och annat väsentligt.