onsdag 5 december 2012

Förvirring i advent

Det här var tänkt som en insändare i Kristianstadsbladet, men de tyckte att man haft tillräckligt på det här temat. Kanske det? Kolla också Omställningskalendern!
Förvirring i advent
Debattens vågor går höga om skolavslutningar i kyrkan. För många skolor finns inga andra tillräckligt stora lokaler att tillgå. Men det är också betydligt mer stämningsfullt att samlas i en kyrka än i en gymnastiksal med ribbstolar som väggdekoration. När det gäller innehållet måste skolans företrädare då inse att man är gäster, och anpassa sig därefter. Normalt är att man sjunger traditionella psalmer, som rimligen har ett kristet budskap. Vissa av julpsalmerna spelas för övrigt titt som tätt också i varuhusens högtalare för att locka kunder. Detta kan man snarast uppfatta som en parodi och ett missbruk. Det skall få oss att handla mer än vi behöver, stick i stäv med Bibelns budskap. 
Trosbekännelse och liknande är väl knappast aktuellt i samband med skolsamlingar i kyrkorna. Om en präst eller annan företrädare för kyrkan berättar vad han eller hon tror på, så är det inte för att alla andra måste tänka likadant. Välsignelsen är en välgångsönskan, men det är inget tvång att ta emot den. Jämför med alla de förbannelser som dagligen haglar över oss.
 
De detaljregler som Skolverket gått ut med för vad som skall vara tillåtet, verkar helt orimliga. Skolans uppgift är att låta eleverna lära känna olika traditioner och livsåskådningar. Det kan man inte göra enbart genom böcker, man måste också möta människor och miljöer som lever ut sin tro och övertygelse. Då kan det handla om studiebesök i olika sammanhang, som sedan bearbetas i klassrummet. Så kan man göra i de fall en skolklass deltar i en adventsandakt. 
 
Längre tillbaka hade vi en överhetskyrka i Sverige. Den tiden är förbi, och det är jag glad för. Att försöka tvinga någon till tro är att göra självmål. Tron funkar inte på det sättet. Men när människor upplevt att det här med Gud är på riktigt, kan det bli smittsamt. På söndag kommer man i många kyrkor att predika om senapskorn och surdeg som bilder på himmelriket.(Själv medverkar jag i Odalkyrkan). Senapen lär ha varit ett ogräs som var omöjligt att utrota. Det handlar inte om tillväxt genom yttre makt och hot, utan om en osjälvisk kärlek som ingen kan stoppa. 
 
En vanlig huvudregel för hur julen skall firas är att "allting ska vara som det alltid har varit". Men om vi vill ha en jul med Jesus, får vi räkna med överraskningar. Då blir ingenting som vanligt. Det är en utmaning även för oss som kallar oss kristna.

Välkommen att fira advent och jul i våra olika kyrkor, tillsammans med skolans elever och lärare, eller på egen hand!

söndag 29 juli 2012

Fin stund med Tjernobyllägret

Efter mycket vånda bestämde vi att eftermiddagens musikgudstjänst med Tjernobylbarnen från Broby skulle hållas i Hel. Trefaldighetskyrkan istället för i Tivoliparken. Så sent som igår såg väderprognoserna lovande ut, men så kom regnet idag. Visserligen var det bara dugg, men tillräckligt för att tvingas flytta inomhus. Nu är det inte bara en nackdel. Man får bättre koncentration inomhus, även om det är  en speciell tjusning att samlas i den vackra Tivoliparken.

Nåväl, barnen och ungdomarna gjorde som vanligt en strålande musikalisk insats. Rolf Tillman presenterade lägret och programmet. Gudstjänsten leddes av Eva-Lena Dackebro. Själv hade jag fått förtroendet att predika, och det handlade om Ett hållbart liv. Kollekten till Tjernobyllägret blev 8010 kr.

torsdag 19 juli 2012

Ett lyckligt brudpar

Vigselförrättare var Lars Olin
Bröllopet i lördags blev en minnesrik och magnifik upplevelse. Maria och Daniel gifte sig på Brunnen i Arkelstorp.
Maria och Daniel tar emot gästerna på verandan.

 Många höll tal och lyckönskade brudparet på olika sätt. Här finns mitt tal till dotter och svärson.
Vi blev bjudna på en härlig medelhavsbuffé som såg ut så här:

 Tårtan var inte sämre:








lördag 14 juli 2012

Maria och Daniel gifter sig

Idag är det en stor dag för vår dotter Maria och hennes Daniel. Kl.15 i eftermiddag ska de gifta sig. Vi alla i familjen gläds förstås med dem.
Förberedelserna har varit omfattande. Nu ser vi fram mot bröllopet, och det blir säkert blir en minnesrik dag.

fredag 29 juni 2012

Tacksam för 60 år

I onsdags fyllde jag 60. Varmt tack till er som gratulerat på olika sätt. Det blir en fest så småningom i Furubodas strandstuga, men detaljerna är inte klara. Man kan förstås fundera på om det verkligen är något att fira att man blivit gammal (eller i varje fall äldre). Men jag ser det som så att de 60 år som jag hittills fått leva, är jag väldigt tacksam för. Tacksam framför allt till Gud som gett mig livet, och låtit mig vara i frisk i stort sett hela tiden. Det är en nåd som jag inte gjort mig förtjänt av. Men jag vill göra det bästa möjliga av de dagar jag får.
Visingsöborgen i Näs från 1100-talet
Födelsedagen firade Birgitta och jag med hennes föräldrar i Stockholm. På vägen dit stannade vi över på Visingsö, som jag inte hade besökt tidigare.
Den överdådigt utsmyckade Brahekyrkan

 I onsdags blev det en utflykt till Mälaröarna med en god lunch på Troxhammars golfkrog. Jag brukar säga att det bästa med golfbanorna är maten!


Utsikt från Vaxholmsbåten
Igår kom min bror Bertil med fru Kajsa och överraskade med en utflykt till Vaxholm med ångbåten Storskär. Det var också premiär för mig. Jag har i något sammanhang sagt det det skulle vara roligt att se något av Stockholms skärgård, och det fick vi verkligen göra i härligt väder.

Vaxholms fästning
Tillbaka i Kristianstad ska jag vara på Erikshjälpen imorgon, lördag 11-15. På söndag kl.18.00 är det Nattvardsgudstjänst i Odalkyrkan, där jag lovat predika. Temat för dagen är Att inte döma, och jag tänker utgå från berättelsen i Joh.8 om hur Jesus möter kvinnan som skulle stenas.

söndag 24 juni 2012

Vår plats i Skapelsen

Idag på "annandag midsommar" fick jag möjlighet att predika i Östermalmskyrkan kring temat Vår plats i Skapelsen. Här kan du lyssna på en inspelning. Bibeltext var Apg.17:22-31. Nyckelord var Kosmos, Kaos och Kristus.
Kosmos betyder "pärla" och det säger oss att jorden och hela universum är något gott och fint som Gud skapat. Paulus ville få atenarna att förstå att en Gud som skapat allt det som finns måste vara så stor att han inte får plats i något jordiskt tempel. När vi upptäcker jordens och  naturens skönhet väcks en Förundran, och det är en viktig förutsättning för att vi skall vilja vårda Guds skapelse.
Kaos är det tillstånd som mer och mer börjat infinna sig pga vår mänskliga påverkan av naturen. Klimatet har kommit i olag, Moder jord är sjuk. Skapelsefeber kallas det ibland. Det finns ord i Bibelns skapelseberättelse om att människan skall råda över naturen, som en del använt till ursäkt för att förbruka jordens resurser. Men det står också att vi skall bruka och bevara jorden. Det är viktigt. Missbruk av skapelsen är synd mot Skaparen. Vi är skapade till Guds avbild, och det betyder att vi har som människor ett uppdrag att förvalta jorden åt dess ägare.
Kristus är för mig den som ger hopp i tillvaron när Kosmos har blivit Kaos. I Rom.8:20-21 skriver Paulus om att skapelsen en gång skall befrias ur sitt slaveri under tomhetens välde. Paulus uppmanade atenarna till att omvända sig. Alla människor har ett ansvar inför sin skapare. Författaren Björn Forsberg har skrivit boken Omställningens tid, och jag tycker det ligger nära Omvändelsens tid. Omvändelse till Kristus är något som påverkar hela livet.
Jag önskar att vi som Jesus efterföljare med Guds hjälp kan hitta vår plats och ta ansvar för den skapelse som vi njuter av i härliga sommardagar.

Det kom en del tacksamma kommentarer efteråt, och åtminstone ett intressant samtal om hur vi kan leva mer skapelsevänligt. Här finns mycket att göra i våra kyrkor och församlingar, som borde vara spjutspetsar.


fredag 22 juni 2012

FN-kongress och Midsommar

Idag firar jag en lugn midsommarafton tillsammans med min fru. Regnvädret inbjuder inte precis till utevistelse. Samtidigt har jag en del att förbereda inför lördag och söndag. Midsommardagen är det fullt program på Furuboda. Jag har lovat ta ansvar för gudstjänsten där kl.11.00. Det kommer att handla om den ljuva sommartiden, och den Guds omsorg om oss och hela naturen som gör att vi kan släppa onödiga bekymmer. Välkommen om du har möjlighet!
På söndag är det gudstjänst i Östermalmskyrkan. Även då tänker jag låta predikan inspireras av sommarens skönhet. Berättelsen om Paulus på Areopagen i Aten, Apg.17:22-31 blir utgångspunkt. Temat är Vårt ansvar för skapelsen. Några nyckelord blir: Kosmos, Kaos och Kristus. Varmt välkommen även då!

Förra helgen var jag ombud på Svenska FN-förbundets kongress i Jönköping. Det var roligt att komma dit och träffa en massa trevliga människor från FN-föreningar, distrikt, andra riksorganisationer och förbundets personal. Läs gärna mer om vad som hände här. Själv blev jag inblandad i en lite olustig debatt om förbundsordförandens arvode. Styrelsen och valberedningen ansåg att han skulle ha 100% ersättning, men jag argumenterade, med stöd från Kristianstads FN-förening,  för en nivå på max 25 %. Vi tyckte bl.a.  att det saknades utrymme i budgeten för en så pass stor extra kostnad. Tyvärr fick jag inte med mig majoriteten, men flera gav sitt stöd till mitt yrkande, och många av representanterna från Skåne reserverade sig.

Till Förbundsstyrelsen hade vi från Kristianstad nominerat Viktor Olsson från Åhus. Han jobbar f.n. som ungdomssekreterare på FN-förbundet, och fick stöd av många yngre ombud. Det är roligt att han också blev invald. Önskar honom Lycka till i uppdraget.
På kongressen avhandlade vi drygt 30 motioner med det mest skiftande innehåll. Här blandades stora världspolitiska frågor med interna organisationsfrågor. Glädjande nog fick vi igenom en motion om information och opinionsbildning kring internationell vapenhandel och svensk vapenexport. FN-förbundet hade redan planerat att uppmärksamma det globala vapenhandelsavtalet ATT, Arms Trade Treaty.

onsdag 6 juni 2012

Nationaldagen i Tivoliparken

Här kommer några bilder från dagens firande i Kristianstad. Roligt att träffa på vänner och bekanta.
Så här skriver Kristianstadsbladet.
Stadsmusikkåren marscherade och spelade som vanligt

Högtidstalare var pressombudsman Ola Sigvardsson.



Birgittas cykel väckte intresse

fredag 18 maj 2012

Kristi Himmelsfärdsdag

 Igår hade vi ekumenisk friluftsgudstjänst på Lillö. Det har blivit tradition på Kristi Himmelsfärdsdag. Lillö erbjuder en härlig natur och en historisk miljö. Vi var 30 personer som hade samlats kl. 8 på morgonen för att lyssna till Liselotte Spåre, Gunilla Aquilon Elmquist och inte minst de skönsjungande fåglarna. Ibland var det lite kyligt, mellan emellanåt riktigt skönt in mot borgväggen när solen tittade fram. Liselotte talade om de män som efter himmelsfärden, enligt Apg.1, stod och stirrade mot skyn. -Borde inte ni gå ut och förkunna Guds rike istället för att stå här? Var det det som ängeln sade till dem? Då är det en utmaning till oss också.
Idag fanns det en lite lustig krönika i Kristianstadsbladet av Robert Dahlström: "Nu är Jesus hemma igen". Tyvärr finns den inte i webbtidningen, men faktiskt i YA. Han hade en sorts dialog med Gud Fader om man skulle se Kristi Himmelsfärd som en glädjens eller en sorgens dag. Med mycket livlig fantasi beskriver han ett knepigt förhållande med Fadern och Sonen. Inte finns det mycket likhet med Bibelns beskrivning av deras relation, men visst är det spännande att det finns folk som funderar kring Jesus idag också. Dialog med Gud, ja det är ju det som bön handlar om.
I dagens Dagen skriver biskop em Jonas Jonson om Finalen som vi ofta glömmer bort. Han menar att Kristi Himmelsfärd är en final på påskhögtiden.
 - Det blir absurt när man ibland liknar Kristi himmelsfärd vid en månfärd eller raketuppskjutning. Men poängen är inte att himlen är någon annanstans. Himlen är där Gud är, och kärleken är där Gud är. Här tror jag därför att vi måste bryta med vårt rumstänkande.
 -Att vi kan uppleva Guds närvaro är tack vare att Kristus är återförenad med Gud.

lördag 12 maj 2012

Rio +20 med hopp om framtiden


I onsdags var jag med på en konferens med den rubriken på Regionmuseet i Kristianstad. Moderatorn Karl-Erik Grevendahl inledde med att nämna en av dagens arrangörer HUT Skåne (=Hållbar Utveckling) och deras ambition att få med de sociala aspekterna av detta.
Kristianstads miljöchef Tommy Danielsson gav en kort historik över Agenda 21, där också han nämnde att de sociala frågorna blivit allt viktigare. Kristianstad är en av de få kommuner som fortfarande har en Agenda 21-verksamhet, och det är nog den som är mest synlig på stan. Tommy nämnde viktiga satsningar som Biogasen och Vattenriket. Miljöfrågor har blivit självklara idag. Man talar om Miljöbarometer och Hållbara transporter t.ex.Viktiga frågor framöver är vattenmiljö och ett hållbart skogsbruk.
Flera talare betonade att Hållbar utveckling inte bara handlar om ekologisk utan också social och ekonomisk utveckling. Fiona Winders från Malmö talade främst om Social hållbarhet. Man har uppmärksammat att det finns stora och växande klyftor mellan olika stadsdelar och har därför lanserat projektet Nu lyfter vi Malmö. Fiona betonade att myndigheterna inte skall göra åtgärder för eller åt svaga grupper utan MED. Det handlar om att Se, Förstå och Koppla ihop. Hon uppmanade de ansvariga i Kristianstad att våga släppa kontrollen och även engagera föreningslivet.
Näste talare var Staffan Landin som arbetar tillsammans med Hans Rosling på statistiksajten Gapminder. Han ville gärna uppmärksamma oss på att det fortfarande finns stor fattigdom i världen, men att detta inte är den enda sanna bilden. Mycket har blivit bättre, men alla länder har inte gått samma väg. Han menade att vi är på rätt väg när det gäller de flesta Millenniemålen, men klimatmålet är ett undantag. För många i världen behövs en materiell standardökning men det får inte leda till ökade utsläpp av koldioxid.
Katarina Skalare från Price Water House, PWC. talade om företagens ansvar. Vi fick lära oss en ny förkortning, CSR = Corporate Social Responsibility. Katarina menade att aktieägare idag ställer alltmer krav på sina företagsledningar i fråga om hållbarhet och etik. Hållbarhet skall integreras i företagets årsredovisning. Det handlar om att skapa eller rasera ett företags förtroende. Idag ställs nya krav på långsiktigt tänkande, och inte bara snabba vinstkrav. Vi uppmanades att samla företag för att få dem att ta ett socialt och kulturellt ansvar. I Malmö finns det tydligen något som heter MINE (Malmö i Nya Europa), och även uttyds Etnisk Mångfald i Arbetslivet. Det ställs idag ökade krav på hållbarhetsredovisning  och icke-finansiell information från företagen, fick vi veta. För de privata är det frivilligt, men för statliga och kommunala är det obligatoriskt.
Charlotte Lorentz Hjorth är VD för Krinova Science Park i Kristianstad. Hon talade om Innovation i innovationssamhället. En uppfinning blir inte en innovation förrän den kommit i bruk och blivit kommersialiserad, var hennes tes. Vi lever alltmer i ett "kunskapande" samhälle, menade Charlotte. Alltmer handlar det idag om delning och med-skapande. Vi har en innovationsdriven ekonomi. Det behövs öppna system idag, och olikheter är en drivkraft.
Krinova har fokus på Mat, Miljö och Hälsa. Här betonades Smart tillväxt (utveckla ekonomi), Hållbar tillväxt (resurseffektivt och grönare) och Inkluderande tillväxt (hög sysslesättning och social sammanhållning). Det anknyter till Horizon 2020 - Horisont 2020, EU-kommissionens förslag till nytt ramprogram för forskning och innovation. På Krinova arbetar man med en "innovationsarena" och under temat Great Challenges finns bl.a. begreppet Hållbara städer.
Sist under den här konferensen var ett mer filosofiskt inslag med kristianstadssonen Sven Heijbel som ställde frågan Vad vill du egentligen? Han ville föra ett samtal om Lycka och hållbarhet. Han konstaterade att alla säger att mer tid och hälsa är det vi helst vill ha, och ändå köper vi saker som vi inte behöver. Sven utmanade lyssnarna med frågor som: Vad håller vi på med? Vad vill jag förändra? Han nämnde som ett inspirerande exempel kinesen Huang Ming, som haft stor framgång inom solenergiområdet. En annan intressant förebild är Muhammad Yunis från Bangla Desh, som också han fått Right Livelihood Award. 

Sven Heijbels avslutande ord är väl värda att tänka på: 
Fråga inte Vad jobbar du med? utan fråga Vad jobbar du för?

söndag 6 maj 2012

Årshögtid på Furuboda


Magnus Eriksson överlämnar priset till PA Ydrefelt.
När Föreningen Furuboda höll sin årshögtid idag, fick PA Ydrefelt ta emot Ernst och Ella Skoogs stipendium på 20.000 kr och en plakett i form av en pusselbit. Min gamle vän PA är väl värd denna uppmuntran för sina insatser inom kulturlivet i Kristianstad för personer med funktionsnedsättning. Han leder bl.a. musik- och dramagruppen Helge Änglar. Under flera år samarbetade jag med PA inom närradion i Kristianstad. PA sade i sitt tacktal att han alltid varit angelägen om att alla ska få vara med och komma till tals efter sin förmåga.
Priset överlämnades av Furubodas ordförande Magnus Eriksson.

lördag 5 maj 2012

Kampen för klimatet uppmärksammas idag

Today, 5/5/12, people around the world are volunteering, documenting, educating and protesting to support communities on the front lines of climate change. Så står det på hemsidan Connect the dots.
Över hela jorden har man alltså just idag den 5 maj uppmärksammat och protesterat mot klimatförändringarna. Många fantasifulla aktioner genomförs. Mycket handlar om att bilda mänskliga punkter, ta foton och skicka in. Vi uppmanas också att ta bilder på platser som har påverkats tydligt av klimatförändringarna. Allt det här är naturligtvis symboliska handlingar, men ett sätt att lekfullt uttrycka en samlad protest från människor över hela jorden. Jag har inte deltagit i någon aktion, men vill med de här raderna ge mitt stöd.

I Kristianstadsbladet idag skriver Elsa Christersson i en insändare om Folkets järnväg, och det är bara att instämma. Visst behöver det satsas mer på järnvägen. Det har faktiskt blivit populärt att åka tåg, men det är trångt på spåren.
I fredagens nummer av samma tidning skrev Otto von Arnold Bygg inte på värdefulla skånska åkrar. Även här fanns mycket kloka synpunkter. Den ekonomiska tillväxtens filosofi är ett kortsiktigt tänkande, där vi sågar av den gren som vi själva sitter på.

Den här söndagen har jag tänkt ägna åt årshögtid på Furuboda.
 På onsdag är det dags för Globalcafé på Duvanders med Magnus Linton som skrivit boken De hatade.
Kom och lyssna!

tisdag 1 maj 2012

Valborg och Första maj

I söndags var jag tillsammans med några vänner från FN-föreningen och såg utställningarna Kretshopp och Present. Jag har sett båda vid tidigare tillfällen, men nu blev det lite grundligare. De är båda väl värda att se, men det är egentligen samtalet efteråt som är det viktiga. Hur tar vi till oss kunskapen om att vi måste leva på ett annat sätt? Är vi beredda att lägga om livsstilen?
Det här knyter förresten an till den predikan som pastor Lisa hade i Östermalmskyrkan i söndags. Hon talade om pengar, och risken att vi har trygghet i något så osäkert. Är det Gud eller Mamon som vi tror på och tjänar?

På måndagen fick jag också tillfälle att lyssna på Mårten Nilsson, som i Östermalmskyrkan berättade om sin uppväxt i Kongo som missionärsbarn. För mig som även kände hans föräldrar Agnie och Malte, var det extra spännande. Mårtens dotter Johanna har skrivit en bok om sin far och sina farföräldrar, Jag är Leopardpojkens dotter. Där beskrivs både ljusa och mörka sidor i missionärsfamiljens liv.

Så var det dags att fira vårens ankomst. Det blev en varm och fin kväll i Tivoliparken, med körsång, trängsel, eldkonster som jag inte såg mycket av, och ett bål ute på en flotte i Helgeå.

 Idag på första maj höll Stadsmusikkåren traditionsenligt konsert i Tivoliparken. Solen sken, och det var full sommarvärme.
 Efteråt gick vi till Naturum och njöt av glass eller kaffe, med härlig naturutsikt.

söndag 29 april 2012

Permakultur i praktiken

 Igår, lördag, var jag tillsammans med en grupp från projektet Folkhögskola 2.0, på studiebesök i Vånga utanför Kristianstad. Hos Peter fick vi en omtumlande upplevelse av hur man bygga växthus, bearbeta jorden på ett naturligt sätt och få det att växa precis överallt.Hela framsidan på hans hus var inklädd med växthus, byggt av kasserade fönsterglas!


 Peter experimenterade också med ympning av fruktträd.
Alla dessa odlingsbäddar hade han grävt för hand. Motion så det räcker!
 Soppan som vi blev bjudna på var gjord på bl.a.pumpan (eller vintersqushen) Blue Hubbard. Mycket gott och matigt.




Vi åkte också på besök hos Ove och Mi utanför Oppmanna. Där fanns ännu större växthus och imponerande anpassningar i permakulturanda.  Man satsar helhjärtat på att leva med naturen, inte mot. Här var både en långsida och en kortsida på huset inklätt med växthus. Det fungerade samtidigt som ett uterum, där det smakade bra att sitta och fika.

Invändigt hade man också satsat på att leva både så ekologiskt och ekonomiskt som möjligt.
Mycket intressant, även om jag nog aldrig kommer att bli någon riktig odlare. För min del ligger det närmare med den andliga odlingen(=kultur).

lördag 21 april 2012

Från Gone Bananas till Present

I torsdags visades filmen Big Boys Gone Bananas på Barbacka. Det är en film av Fredrik Gertten om efterspelet till filmen Bananas som han och hans team gjorde 2009. Där skildras hur det multinationella fruktföretaget Dole bär sig åt på bananplantagerna  i Nicaragua. Det lilla filmbolaget i Malmö, WG Film, hotades av jätten Dole. Los Angeles Film festival och andra samarbetspartners i USA vågade inte visa filmen av rädsla för repressalier och slutligen stämdes Gerttens filmbolag för förtal. Filmen som visades i torsdags skildrar hur WG Film lyckades få en stark svensk opinion att vända sig mot Dole, och slutligen vann man striden mot Dole. Det beskrivs som Davids seger över Goliat. Filmens producent Margarete Jangård medverkade själv i torsdags och svarade på frågor om den dramatiska kampen för yttrandefrihet. Hon menade att man gjort uppföljningsfilmen för att visa hur illa det egentligen är med yttrandefriheten, och hur viktigt det är att vi alla försvarar den. Dole är inte den enda boven. Det finns andra också som är beredda att ta till ojusta metoder för att försvara sina varumärken, även svenska företag!


 Så idag var det premiär på utställningen Present - Makt att förändra. Det är ett lastbilssläp som placerats på Domus parkering, närmast Nya Boulevarden. Musikgruppen Yrväder från Musikskolan spelade i det kyliga aprilvädret.
 Hampus Algotsson, som tills nyligen var den yngste ledamoten i kommunfullmäktige, höll invigningstalet.

 TV-kocken Tariq Taylor lagade soppa och pratade mat. Vi som var där fick smaka den enkla men goda rotfrukts- och sellerisoppan.

 Tareq och Hampus klipper bandet till den märkliga skapelsen, ett rosa paket med blå snören, som vi sedan fick kliva in i.
 Här möttes vi av ett dukat bord med allehanda tänkvärdheter. 60 ungdomar har formulerat 35 problem och visioner som förändrar världen. Tillsammans med 15 experter har de sedan resonerat om vad som bör göras. Jag hann inte sätta mig in i allt som presenterades, men ser fram emot fler besök. Utställningen finns, liksom Kretshopp inne på Regionmuseet, kvar t.o.m. den 13 maj. Nästa söndag, den 29 maj ordnar Kristianstads FN-förening en visning för alla intresserade kl.13.00, med efterföljande diskussion.
Så här skriver Kristianstadsbladet.



måndag 16 april 2012

Naturum och Vårkonsert

Igår tog vi en söndagspromenad i det härliga vårvädret. På Naturum serverades fika i en fin miljö med magnifik utsikt över Helgeå och Kristianstads centrum.


Vi fortsatte till Konserthuset där Kristianstads Stadsmusikkår hade sin njutbara vårkonsert tillsammans med  Musikklasserna från Fröknegård. Utanför blommar de japanska körsbärsträden så här vackert.

lördag 14 april 2012

Yalla Trappan

Torsdagen den 12 april kom verksamhetsledaren Dorotha Trusz från Yalla Trappan(länk till annan webbplats) i Malmö till Globalcafé på Duvanders. Arrangör var Kristianstads FN-förening m.fl.
Yalla Trappan på Rosengård är ett arbetskooperativ för kvinnor som står utanför arbetsmarknaden. De driver café med lunchservering och cateringverksamhet. De har en syateljé, städ- och konferensservice samt trädgårdsodling i höghusområdet. Verksamheten drivs av en ideell förening där alla får vara med och bestämma.
Yalla Trappan
Dorotha Trusz berättade entusiastiskt om den framgångsrika verksamheten för det 20-tal intresserade som hade samlats, därav en stor grupp elever från introduktionsprogrammet på Söderportgymnasiet.
Många frågor väcktes kring behovet av något liknande i Kristianstad, och hur det skulle kunna skapas. Det borde inte vara omöjligt!
Onsdagen den 9 maj är det ett nytt Globalcafé. Då kommer Magnus Linton, författare bl.a. till boken De hatade.

måndag 9 april 2012

Konstrunda med sill och nostalgi

F.d. Valleberga södra skola
Egentligen skulle vi åkt i lördags, men vädret gjorde att vi sköt upp Österlenturen till idag, annandag påsk. Me di bilen var Birgitta, Maria och Daniel. Första stoppet blev Hembygdsgården i Degeberga där flera konstnärer ställde ut. Gittan hade upptäckt att det fanns virkningskonst på en utställning i Eljaröd, så då stannande vi där. Men det var inte riktigt vad hon hade förväntat sig. Vi körde vidare över Tomelilla och Löderup för att komma till Kåseberga, men på väg dit passerade vi min gamla skola i Peppinge, Valleberga. Där hade Åsa Melin utställning så vi gick in och såg hennes fina tavlor. Roligt att återse skolan som jag gick i 1960-64, och att få visa den för familjen.
Galleri Peppinge

Konstnären Åsa Melin och jag
Strax efter kom till ett rejält blåsigt Kåseberga. Där smakade det gott med stekt sill och potatismos uppe i rökeriet. 

Utsikt från ett blåsigt Kåseberga

Nostalgitrippen fortsatte med ett besök i det hus som var mitt barndomshem i Hagestad. Där finns en annan konstnär, Anders Holmqvist,  som ställer ut härliga naturbilder, mest från stranden. Utflykten avslutade vi hos Bertil och Kajsa i Simrishamn, som bjöd på gott fika.

lördag 7 april 2012

Korsvandring på långfredagen blev en bönevandring

Igår genomfördes en långfredagsvandring för första gången i Kristianstad. Ett 50-tal personer från olika kyrkor och församlingar gick genom stan med ett stort kors i täten.

Vi började i Katolska kapellets trädgård, som fick vara en förebild för Getsemane i bibelberättelsen. Utanför tingsrätten fick vi höra om hur Jesus dömdes av Pontius Pilatus.
Vi hade en station i ELF-kapellet innan vi fortsatte till fängelset, Centralskolan och vidare till Östermalmskyrkan. Där uppmärksammade vi den station på Jesus lidandesvandring där Simon från Kyrene tvingas att bära hans kors. Jag kommenterade den händelsen med att det mesta handlar om vad Jesu har gjort för oss, men här har vi ett undantag med en man som får hjälpa Jesus. Det var ingen lätt uppgift, men kanske skulle han så småningom känna tillfredsställelse över att ha fått bära Kristi kors. Notisen om Simon manar oss också att vara beredda att bära varandras bördor.
Vi fortsatte vandringen genom Östermalm Park, där vi bad för dem som finns i äldreboendena. Nästa stopp var utanför Domus, och därefter Speaker´s corner på Lilla Torg. På Stora Torg samlades vi vid Ikaros, och fortsatte till Heliga Trefaldighetskyrkan. Två stationer fanns utanför kyrkmuren, och de avslutande inne i kyrkan. Den allra sista som handlade om Kristi gravläggning, var påpassligt nog förlagd till bakre delen av kyrkan, där gravplattorna syns i golvet.
Alltsammans genomfördes med stor värdighet. Vi gick under tystnad eller ibland psalmsång. Vi som medverkade representerade olika kyrkotraditioner, och personligheter, vilket märktes tydligt i utformningen på de olika stationerna. Men tillsammans upplevde vi att Kristi kors är det som förenar oss. Framför allt var det en bönevandring.Sådana upplevelser stärker samhörigheten mellan oss som kristna.
http://www.dagen.se/dagen/lasargenererat/article.aspx?id=934