fredag 31 juli 2009

Höganäs tur och retur











I onsdags gjorde min fru och jag en liten utflykt till Höganäs. Vi hade inget speciellt ärende, mer än att få se något nytt. Ett stopp gjorde vi på Förmedlingscentralen i Tyringe. Där kan man alltid hitta några trevliga småprylar.




Höganäs visade sig vara en mycket trivsam småstad vid Öresund. Jo, jag har faktiskt varit där en gång när jag besökte Örestrand. Vi gick och strosade vid hamnen. Kajkanten hette en trivsam sommarrestaurang som låg där den skulle. Där intog vi lunch. Utanför fönstret satt en matgäst och åt med god aptit, utan att betala för sig. Det var en fiskmås som helt ogenerat mumsade i sig rester från en tallrik. Tyvärr hann jag inte få något bildbevis. På väg ut från Höganäs stannade vi till i Lerberget och gick lite vid stranden. Utsikten var förträfflig.








Igår fick vi den nya datorn som vi beställt. Med lite hjälp har vi nu fått igång alla finesserna, tror jag. Det går mycket snabbare och smidigare med den här än den ca 8 år gamla.




Imorgon, lördag ska vi försöka oss på något nytt, cykla dressin i Broby. Vädret ser lovande ut, och vi hoppas det ska fungera.

lördag 25 juli 2009

Gudsriket - det radikala alternativet

Jag antydde i bloggen häromdagen att det skulle bli bibelstudium i Östermalmskyrkan om Gudsriket. En kort sammanfattning följer här:


1. Riket i Gamla Testamentet


Ps 145 t.ex talar om Gud som kung och hans rike står i alla tider. Ps 96 handlar om hur han dömer med rättfärdighet. Därför hyllar man honom. Enligt Ps.65:10 vårdar Han sig om hela skapelsen. När Gud får bestämma då är det shalom, fred, frid, harmoni, mellan människan -Gud, människa - människa och människan - naturen. Den fantastiska idén om jubelår och sabbatsår i 3 Mos.25 har med detta helhetsperspektiv.


Nu fungerade detta inte så bra därför att människorna inte ville inordna sig i Guds rike. Profeten Amos (kap.8) m.fl. kom med skarp kritik mot folkets sätt att behandla varandra. Gud stod på de fattigas sida. Trots domsord, landsförvisning och fångenskap finns ändå hoppet om upprättelse till sist. Jes. 9 talar om det stora ljuset, om fridsfursten som en dag skall födas.


2. Riket har kommit


Enligt Mark.1:15 säger Jesus att Tiden är inne, Guds rike är nära, Omvänd er och tro på budskapet. Nu hade det efterlängtade Gudsriket kommit, men inte så som man tänkt sig. När Pilatus ställer frågan till Jesus om han verkligen är Judarnas konung, svarar han "Mitt rike hör inte till denna världen". Joh.18:36.


Enligt Luk.17:20-21 säger han att "Guds rike är inom er". Det går inte att se med ögonen, men dess kraft är påtaglig. Man kan jämföra med det Jesus säger till Nikodemos i Joh.3:8, "Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden."


3. Rikets kännetecken
Jesus ifrågasatte ofta människors vanliga prioriteringar. Makt och ägande är inte det som gör människan lycklig. Saligprisningarna i Matt.5:1-12 vänder upp o ned på begreppen. De som är fattiga (invändigt eller utvändigt) gratuleras, likadant andra som man kanske borde tycka synd om. Jesus ställer fram ett barn och säger att det är störst i himmelriket, Matt.!8:1-5, han uppmanar en man i Matt.19:23-24 att sälja allt han äger, han visar på icke-våldets väg, Matt.26:51-54, och han ger sina efterföljare budet att älska sina fiender, Matt.5:38-48.

På många olika sätt får vi lära oss ett annat sätt att tänka och att prioritera. Guds rike kan inte tvingas på människor. Det handlar om sunt förnuft, och att våga överlåta sig åt denne radikale Herre.

4. Riket - ett befriat område
Jesu lärjungar levde i samma samhälle som alla andra, men "med er är det annorlunda", sade han, Luk.22:24-27. Här skulle tjänandet vara den viktigaste egenskapen, och själv visade han hur det kunde gå till. Lever man på detta annorlunda sätt blir många bekymmer onödiga, Matt.6:25-34. Gud har ju omsorg om oss. Han talar i Joh.17 om det motsägelsefulla att leva i den här världen, och ändå tillhöra ett annat rike. Vi kan jämföra med att vara ambassadör för t.ex. Sverige i ett annat land på jorden. Om det är en diktatur kan många uppleva den svenska ambassaden som "befriat område", dit man t.o.m. kan fly från sina förtryckare.

Efter Jesu uppståndelse verkar det som hans lärjungar fortfarande tror att ett nytt nationellt Israel ska upprättas av Jesus, som på kung Davids tid, Apg.1:6-8. Men han ger dem istället uppdraget att gå ut i världen och i den heliga andens kraft vittna om honom. Det befriade området ska nå till jordens yttersta gräns. Låt ditt rike komma, lärde Jesus sina första lärjungar och oss att be, Matt.6:10.

5. Riket som utmanar
Ibland säger man att det är "mycket snack och lite verkstad". Det kan gälla i den kristna kyrkan också. Vi har kanske glömt vad som står i Jak.2:14-17 om tron och gärningarna. Det är nödvändigt med en helhetssyn på livet. Andlighet är inte en sektion för sig själv, utan en kraft som ger liv och mening åt allt det vi gör i vardagen. Det här är en ständig utmaning till alla som kallar sig kristna.

Jesus använde bilder som surdeg och senapskorn för att beskriva himmelrikets inneboende krafter, Matt.13:31-33. Surdeg var för judarna en negativ bild, och senapskornet betraktades enligt vad jag läst som ett ogräs. Är det så vi ska se på Gudsriket? Vi ska inte tro att vi kan kontrollera eller stänga in Gud i våra kyrkor, organisationer eller traditioner. Han spränger alla gränser, och dyker upp där vi minst anar det.

Sök först Guds rike!
Det är detta som ger oss ett levande hopp i en dyster värld, 1 Petr.1:3-5. Vi får överlåta oss åt det rike som har kommit men som också är på väg. Det är att välja Livet! En konsekvens av detta är ett helhjärtat engagemang för rättvisa, fred och miljö!


Till sist en bild från tisdagens fina konsert i Östermalmskyrkan med Sara Arvidsson Band från Göteborg.

torsdag 23 juli 2009

Biobränsle på gott och ont

Det är ingen lätt fråga att ta ställning till. Är etanol som bilbränsle en bra lösning, eller gör den att fler människor svälter? Förra året försökte jag ta reda på vad olika experter sade i frågan, men blev ganska förvirrad. Goda miljökämpar och ivrare för mänskliga rättigheter kom med helt motstridiga svar. Jag skrev insändare i vår lokaltidning och försökte få till ett panelsamtal kring Världslivsmedelsdagen. Flera tackade för att jag tog upp frågan, men jag förstod att det var en het potatis. Med intresse har jag läst Dagens artikel om biobränsle. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174151
Det sägs ibland att hungern i världen beror inte på att det finns för lite mat, utan på att fattiga människor inte har råd att köpa den som finns. Vad jag förstår så är det stora delar av jorden som skulle kunna producera livsmedel, om man bara satte igång och fick resurser till det. Jag minns att man från Gröna Bilister svarade att det finns bra och dålig etanol, men bara dålig bensin! Så kan man också uttrycka det. Jag välkomnar mer kunskap och konkreta initiativ från experter och organisationer. Till dess kör jag vidare på ren skit, i min biogasbil.

onsdag 22 juli 2009

Uexkull på Backåkra




Den 9 juli var jag på Backåkra och lyssnade på en föreläsning av Ole von Uexkull. Varje torsdag under juli hålls intressanta föredrag till dag Hammarskölds minne på den gård som han köpte strax före sin död 1961. Att det dessutom är min barndomstrakt gör det inte mindre lockande att komma till denna natursköna plats. På bilden syns Ole i samtal med Marie-Louise Wentzel, ordförande i Ystad-Österlens FN-förening.
Ole von Uexkull arbetar inom Right Livelihood Award Foundation, som ger ut det s.k. alternativa Nobelpriset. http://www.rightlivelihood.org/summary_swedish.html
Han berättade engagerat om pristagarkandidater som han mött, och om de utmaningar som världssamfundet står inför. Det civila samhället har, menade han, både ansvar och makt att vara en motkraft i förhållande till företag och myndigheter.
Den 23 juli är det journalisten Cecilia Uddén som besöker Backåkra. Tyvärr kan jag inte vara med då. Kanske åker jag dit den 30 juli och lyssnar på professor Annika Rabo som talar om Mellanöstern.
Själv kommer jag imorgon den 23 juli att leda ett bibelstudium i Östermalmskyrkan kl.19.00. Det handlar om Gudsriket- det radikala alternativet. Steget kan tyckas långt, men kanske inte ändå. Som jag ser det handlar Guds rike väldigt mycket om rättvisa, fred och miljö. Det är en vision som är radikalare än något politiskt program. Tyvärr har kyrkor och religiösa makthavare ofta tolkat om det, till att bli mer bekvämt men också tandlöst. Här finns en potential att återupptäcka och framför allt överlåta sig till.

söndag 19 juli 2009

Från Stockholm till Köping


Under dagarna i Stockholm hos Britta och Sture blev Gittan och jag bjudna på resaturang i Alvik. Alldeles nedanför den stora bron ligger Sjöpaviljongen, som serverade mycket god mat, med Mälaren alldeles utanför fönstret.



Vi hälsade på några vänner i Rissne på kvällen. Efter lite letande hittade vi fram till dem.







Så var det dags att dra vidare mot Kungsör. Men ibland är det skönt med en rast i det gröna.


I Kungsör svettades vi rejält, den här varma onsdagen. Vi strosade lite i centrum, åt glass m.m. På kvällen besökte vi våra vänner Eva-Maja och Tommy, som en gång i tiden bodde i Kristianstad. Roligt återseende. De bjöd på grillat i uterummet, medan regnet forsade utanför.

Lite senare gick färden vidare till Köping, där vi fick övernatta hos Christina och Iván, nyss hemkomna från Skottland. Birgitta och Christina är systrar, och de brukar få höra att det syns.
I torsdags var det så dags att åka hem till Kristianstad. Det gick snabbt och lätt. Lite bekymmer med gastankningen var det dock. I Katrineholm letade vi oss fram till en adress där vi tankade förra sommaren. Det var bara det att nu fanns en ny fin biogasstation strax utanför stan, på Nyköpingshållet. Vi hittade den till slut, och efter vissa problem med den moderna tekniken så fick vi vår gas och kunde köra vidare. I Jönköping var det lagom att tanka på nytt. Det har vi gjort många gånger, men nu var det skyltat om en CNG-station som det heter, utanför Elmia. Genom telefonkontakt med operatören fick vi reda på att man hade tekniska problem, så efter en korv i närliggande kiosk var det bara att dra vidare till den gamla gasstationen Herkulesvägen/Glimmervägen. Med det här vill jag absolut inte avråda från gasbilar. Tvärtom. Men det kan vara bra att ta reda på ordentligt hur man hittar till tankstationerna. Tyvärr ligger de sällan utmed motorvägarna utan ofta i anslutning till ett reningsverk eller liknande. Det märks att man håller på att bygga ut nätet, fler och fler tankställen för varje år. Rejält trötta men nöjda kom vi hem till Kristianstad på kvällen.

fredag 17 juli 2009

Semestertider






Förra lördagen åkte hustrun och jag iväg på några dagars semester. Vi brukar inte resa så mycket, men en tur med bilen till Stockholm m.m. brukar det bli. Den här gången tog vi kustvägen från Kristianstad. Det blev fikapaus i Brömsebro och tankning i Kalmar. Nu är det så att vi har en biogasbil, och då är det ofta lite komplicerat att hitta tankställen. Enligt min handbok skulle det finnas en i Kalmar, vid avfallsanläggningen. När vi väl hittat dit fungerade den inte. Jag fick tag på en person som kunde informera om att gasmacken flyttats! Så det var bara att åka vidare till industriområdet och försöka igen. Jodå, vi fick gas. Det brukar räcka ca 20 mil, och den här gången tror jag det räckte 25. Vi skulle till Stegeborgsgården utanför Söderköping. Sista biten åkte vi med färja. Regnet hade flödat under större delen av resan, så det var skönt att vara framme. Här hade vi hyrt ett vandrarhemsrum, och det var jättefint. Vi tog en lugn kväll. På bilden ser vi utsikten mot Stegeborgs slottsruin.





I min ungdom arbetade jag i Baptistkyrkan i Söderköping, och nu tyckte vi det kunde vara dags för ett återbesök. Kl.10 på söndagen var det gudstjänst i Vintervadskyrkan, som den heter numera. Under sommaren har man gudstjänst tillsammans med pingstförsamlingen. Det var mycket roligt att komma in och möta alla glada igenkännanden. Många kände igen mig, fastän det gått ca 35 år. Någon gång har jag varit och hälsat på, men det är väldigt länge sedan.

http://www.kyrktorget.se/vintervadskyrkan












Eftermiddagen tillbringade vi på stan, framförallt vid Göta Kanal, där det var massor med folk och en hel del båtar. Kanalen och Slussen är väl det mest karaktäristiska för den här lilla idylliska staden. Det var en solig söndag, men samtidigt öste regnet ner i omgångar.




På kvällen blev vi hembjudna till Susanna och Hasse. Vi fick en mycket trevlig stund med många gamla minnen.

Efter ytterligare en natt på Stegeborg drog vi vidare mot Stockholm. Biogasen i bilen hade nu tagit slut, så vi fick köra på bensin. Det går det också, men visst är det roligt att kunna köra på "ren skit". Vi åkte på slingriga vägar över Vikbolandet, och tog färjan över till Jönåker. I Nyköping skulle det finnas en gastank. Det var bara det att gasen var slut! Jag ringde operatören som sade att en leverans var på väg. Då tog vi fikapaus, och faktiskt när vi kom tillbaka gick det bra att tanka.
I Stockholm blev det ytterligare en färjetur över till Ekerö för att slippa köra inne i Stockholm. Det är ett bekvämt alternativ om man ska till de västra utkanterna. Svärföräldrarna bor i Skälby i Järfälla kommun, så det var där vi landdade fram på eftermiddagen. Den här dagen var det riktigt hett i bilen, skönt att vara framme!

Fortsättning följer!





måndag 6 juli 2009

Solskens- och familjeveckor och ekumenik

Idag har jag varit ledig och tagit det ganska lugnt. Annars är jag på Furuboda de flesta dagarna. Där pågår just nu en Familjevecka. Deltagarna har alla någon form av funktionsnedsättning, förutom de som är med som anhöriga, assistenter eller ledare. För mig är det en del av mitt ordinarie jobb, samtidigt som jag får vara med i en mycket god gemenskap. Nytt för mig är att köra traktor. Furuboda har skaffat ett traktortåg med vagnar som även rullstolsburna kan åka med. Varje eftermiddag kör jag några turer till bryggan där vår flotte ligger. Det är en uppskattad aktivitet att få åka ut på Helgeå, och stilla glida fram genom grönskan. Speciellt de senaste varma veckorna har det varit en härlig upplevelse. Nu när regnet kommit är det förstås inte så populärt. Det är alltid en osäkerhet med utomhusaktiviteter. I morgon är det sista dagen innan deltagarna åker hem på onsdag. Hoppas på en solig avslutning.


Igår, söndag, hade kyrkorna i Kristianstad planerat en gemensam friluftsgudstjänst i Tivoliparken. Det är ett stående inslag i Kristianstadsdagarna. Tyvärr vågade vi inte ta risken att hamna i regn, så därför blev det i Heliga Trefaldighet i stället. Det är bra det också, men inte samma känsla som att samlas ute i det fria. Tjernobylbarnen från lägret i Broby ställde upp som vanligt och framförde ett uppskattat sång- och musikprogram. Kyrkoherden Louise Nyman predikade, och hade som illustration tagit med sig både en bjälke ( eller planka) och en flisa. Jörgen Lennartsson från Östermalmskyrkan ledde gudstjänsten. Enligt uppgift blev kollekten till Tjernobyllägret 6193 kr. Mycket bra.

onsdag 1 juli 2009

Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson

Förra torsdagen var jag och såg föreställningen om Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson hos Teater Nostra i Yngsjö. Det var en intressant skildring av hur dessa två män kan ha haft det när de under 18 månader gömde sig i en koja i Göingeskogarna. Det var två hårda förbrytare, men skådespelarna försökte leva sig in i hur de var som människor. De två mästertjuvarna var sinsemellan olika och kunde nog gå varandra på nerverna ibland. I pjäsen skildras också deras drömmar och besvikelser. När de lyckats med den stora kuppen skulle de resa till Paris och börja ett nytt liv. Så blev det aldrig. Harald Bengtsson bär med sig bittra minnen från sin uppväxt, och grubblar över om det är ett Guds straff att han blev en tjuv. Folke Johansson bönfaller på slutet Gud om att få en ny chans och födas på nytt. Bakom den tuffaste yta döljer sig vanliga människor. Det är den bilden som presenteras. Jag tycker det var tänkvärt att få det perspektivet.
http://www.teater-nostra.com/
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090623/NOJE/380653380
http://kristianstad.lokaltidningen.se/article/20090622/ARTIKLER/80322052/1122


I söndags var jag i Osby och predikade i Missionskyrkan. Då kunde jag inte låta bli att anknyta till pjäsen jag sett. Dagens evangelietext handlade om det förlorade fåret, Lukas 15. Det börjar med att fariséer och skriftlärda förargar sig över att Jesus umgås med tullindrivare och syndare och t.o.m. äter med dem. Jag dristade mig att säga att det var den tidens "Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson". Sådana människor umgicks Jesus med, och det var det som den religiösa eliten retade sig på. Kanske var Han också och hälsade på dem i skogskojan?? Evangelium är de misslyckades privilegium!