onsdag 31 december 2008
Gott Nytt År med sund konsumtion
Jag håller helt med om att det är en "religion som kapat våra sinnen". Om Birger menar att "ekonomism" är samma sak vet jag inte. Ekonomi betyder ju hushållning, och ordet är släkt med ekologi. Om man med ekonomism menar en fåfäng jakt efter pengar, så kan jag förstå ordvalet.
Nåväl, visst är det absurt. Vi uppmanas att handla, inte för att fylla våra behov, utan för att "hjulen skall snurra". När länder befinner sig i krig betyder det ett uppsving för vapenindustri och annat näringsliv. Jo, nog ska vi bekämpa arbetslösheten. Men inte med vilka metoder som helst. Det måste väl finnas en meningsfull produktion, där människor har nytta av det som produceras.
Att kritisera konsumismen är inte så svårt, men det känns som att kasta sten i glashus. Vi är alla delaktiga. Birger Schlaugs tankar om aftonbön behöver inte bara vara ironi, även om den är bra. Vi behöver alla be om befrielse från allt det som binder. Där behöver vi både gudomlig hjälp och mycket stöd från varandra. Jesusordet om att inte göra sig bekymmer mat och kläder har fortfarande aktualitet. Matt.6:25-34. Eftersom den himmelske fadern har omsorg om oss, kan vi ägna vår omsorg åt andra. Att söka Guds rike först, är receptet. Men då måste det rikets principer också få bestämma över plånbok och bankkonto och konsumtion.
Konsumtion är ju egentligen ett väldigt vitt begrepp. Det kan handla om att köpa onödiga prylar till sig själv, och klimatvidriga flygresor. Men man kan ju faktiskt satsa sina pengar på medmänsklighet istället. Många organisationer vädjar om bidrag för att kunna hjälpa, både nära och långt borta. Nationalekonomiskt är det väl ingen skillnad, såvitt jag förstår. Någonstans används pengarna till att handla nyttigheter för. Många tog chansen i år och gav ett gåvobevis som julklapp till släkt och vänner. Det är en trend som kan vara ett sätt att komma bort från konsumismen. Allt det vi har är egentligen gåvor vi fått, och ska förvaltas därefter!
Med det vill jag önska dem som möjligen läser den här bloggen ett riktigt Gott Nytt År, i Frihet och Gemenskap.
tisdag 30 december 2008
Dags att stoppa våldet
Samtidigt är det Israel som står för massdödandet. Det är en illusion att tro att man kan döda bara Hamasaktivister. Barn och andra civila stryker med, och tvingas leva i skräck och umbäranden. Det är inte värdigt en civiliserad stat som Israel vill se sig som, att använda detta övervåld.
Omvärlden måste kräva besinning av båda parter. Hämnden löser inga problem. Det måste finnas en annan väg än våldets. Kanske skulle en FN-styrka kunna göra en insats i Gaza, än en gång. Parterna verkar inte vara kapabla att lösa konflikten själva. Enligt nyheterna idag har en kortvarig humanitär vapenvila föreslagits av Frankrike. Det må vara en god början, att be om.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161458
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081229/KRISTIANSTAD/993970847/1018/
onsdag 24 december 2008
Jesus från Löderup
Egentligen påminner väl det här om den "riktige Jesus". Många har försökt lägga beslag på honom. Men han låter sig inte stängas in. Ingen har monopol på Jesus. Han kommer alltid tillbaka. Arrangörerna i Jönköping säger att man inte tänker leta efter tjuven. Nej, de ska väl bara vara tacksamma för den extra uppmärksamheten!
Julens traditioner kan man gärna ifrågasätta. Lite märkligt är det ändå att den Jesus som så ofta trängts tillbaka, finns med hela tiden och utmanar oss. Det behövs.
http://www.ystadsallehanda.se/article/20081224/YSTAD/36805113/1365/&/Jesus-tillbaka-lagom-till-jul
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081224/TTINRIKES/836414938/1606/TTINRIKES/&/Jesus-tillbaka-efter-uppstandelse
http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2529607
I kväll har jag tänkt vara med på julnattsbön i Östermalmskyrkan 23.30. På juldagen åker jag till Furuboda. Där ska vi kl.14.00 få följa med naturfotografen Patrik Olofsson på hans resa "Med skånska rovfåglar till Afrika". Det ska bli spännande. Välkommen!
fredag 19 december 2008
Vattnet som förenar och skiljer
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161271
Skall en pingstförsamling kunna välkomna som medlemmar personer som inte själva låtit sig döpas? Det strider mot den traditionella församlingssynen, och hur skall man då motivera en ändrad praxis? I Svenska Baptistsamfundet och även Evangeliska Frikyrkan har de flesta församlingar sedan länge tillämpat någon form av "öppet medlemskap". Östermalmskyrkan, som tillhör både SB, EFK och Pingst, välkomnar dem som bekänner Jesus som sin Herre och är döpta till honom. Hur man sedan definierar dopet är upp till var och en. Den som är barndöpt och lever i detta och räknar det som sitt verkliga dop, respekteras och kan tas emot utan krav på troendedop. Samtidigt inbjuds människor ofta i förkunnelsen att låta sig döpas, även om man råkar vara barndöpt. Även om en del kallar detta för "omdop", så ser vi det som en rättighet för varje människa att få döpas på sin egen bekännelse.
Själv har jag ibland jämfört dopet med hur det är när man gifter sig. Ingen av oss gillar väl tvångsäktenskap. Det är inte föräldrarnas sak att bestämma vem deras barn skall gifta sig med. Dopet till Kristus är ett förbund som ingås mellan Herren och oss. Det är en ömsesidig överlåtelsehandling. Alltså är det både Gud och människan som handlar i dopet. Genom evangeliet har Jesus Kristus "friat" till oss allesammans. Vi kan säga ja eller nej, och i dopet blir vi synligt till ett. Men det finns ju många som lever ett helhjärtat kristet liv, kanske utan att vara döpta på vare sig ena eller andra sättet. Hur är det möjligt? Ja, dopet har ingen magisk effekt. Det är den inre rengöringen och uppståndelsen som är det viktigaste. Men ett avtal eller kontrakt är viktigt för stabiliteten. Man kan gå tillbaka och peka på de löften som en gång har getts. Lite drastiskt skulle man kanske kunna säga att den som är kristen men inte döpt, är "sambo med Herren". Kärleken finns säkert, men man "lovar ingenting bestämt".
Inom "döparsamfunden" har dopet länge setts som en lydnadshandling. Att Jesus lät döpa sig av Johannes har setts som en förebild. Men det var ju något annat än det kristna dopet. För honom var det första etappen mot korset. Det man inte talat så mycket om är vilket ansvar dopet för med sig. Dopet är inte en skön huvudkudde att vila sig mot, utan snarare en spark i baken. Det är en ständig utmaning till att leva på ett nytt sätt. Om vi lever självcentrerat och inte älskar vår nästa som oss själva, så skymfar vi det dop vi annars är så stolta över. Renlärigheten sätts på prov i vårt möte med de människor som behöver vår hjälp.
måndag 15 december 2008
Tankar i advent
För några år sedan skulle jag predika på 4:e advent. På julfrimärkena det året fanns ingen midre än Karl-Bertil Jonsson. Att Posten hyllade denne "sabotör" var i sig lite lustigt. Söndagens tema var då liksom i år Maria, Herrens moder, och jag läste Marias lovsång i Lukas 1:46-55. I predikan sammanförde jag dessa två personligheter: Jungfru Maria och Karl-Bertil Jonsson. Nog har de en hel del gemensamt. Bibeltexten jag nämnde är rent revolutionär: "Han (Herren) störtar härskare från deras troner, och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor och rika skickar han tomhänta bort.",vers 52-53.
Den viktigaste regeln för julfirandet tycks för många vara den här: "Allting skall vara som det alltid har varit". För Maria blev det inte så, och inte för hennes jämnårige kompis Karl-Bertil heller. Alla ska inte göra som dom, men om vi vill tänka på julens egentliga innebörd och låta Jesus vara centrum så är det en sak vi kan vara alldeles säkra på: Det blir inte som det brukar vara!
Tage Danielsson som har skrivit om Karl-Bertil, bekände sig inte som kristen, men han säger mycket träffande att "detta hände på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Jesu födelse."
lördag 6 december 2008
Ett omväxlande arbete
På tisdagseftemiddagar brukar jag hjälpa till med en lektion som kallas Verkstad. Det är inte så tekniskt som det låter. Deltagarna som läser behörighetsämnen kan då plugga på det ämne man själv känner mest behov av, och några lärare finns tillhands för vägledning. För min del blir det oftast frågor om matte. Just den här tisdagen ägnade sig faktiskt flera åt att göra i ordning påsar med hemmagjort godis och kakor till den julmarknad som pågår på Furuboda. Första "leveransen" tog snabbt slut, så nu gällde det att ordna påfyllning.
I onsdags fick jag med kort varsel hoppa in och ta hand om en lektion i Socialt samspel. Vad gör man då? Ja, eftersom jag är intresserad av FN-frågor och inte minst Mänskliga rättigheter, så tog jag fram den s.k. kortövningen. Det innebär att man i grupper får ett antal kort med olika rättigheter, men tyvärr måste man prioritera bort fem stycken. Gruppen skall diskutera sig fram till ett enigt beslut och motivera varför. I samtalet som följer kan ledaren kommentera att de Mänskliga Rättigheterna så som de presenteras i FN:s deklaration är en odelbar helhet. Om det var svårt att rangordna, så är det rätt uppfattat. Det är en omöjlig uppgift. Vi fick ett intressant samtal i gruppen.
På tal om Mänskliga rättigheter så inleds jubileumsåret nu på onsdag den 10 december. Då är det 60 år sedan detta viktiga dokument undertecknades. "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter..." -Men så är det ju inte, kommenterar många. Människor värderas väldigt olika. Jo, precis, men grundvärdet är detsamma. En viktig detalj brukar jag påpeka när dess första artikel kommer på tal. Det engelska ordet dignity har här översatts med värde, men det borde väl egentligen heta värdighet. Människans värdighet är lika eftersom vi alla är skapade av samme Gud, och till hans avbild. Att vi sedan tyvärr värderas olika är en annan sak. I Kristianstadsbladet har den nystartade Amnestygruppen uppmärksammats. http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081205/KRISTIANSTAD/784068051
Jag vill önska Carolina och hennes vänner i Amnesty all lycka och framgång i arbetet för just de mänskliga rättigheterna.
Åter till vardagen på Furuboda så fick jag vikariera i Mediakursen i fredags. Eftersom jag är gammal radiot, så gillade jag förstås att få prata om radio. Deltagarna i kursen tränade på att redigera i ett väldigt praktiskt dataprogram som heter Audacity. Kanske kan det bli något program så småningom, och i bästa fall utlagt på nätet.
Så är det helg igen och jag har bl.a. ägnat mig åt att förbereda söndagens predikan i Odalkyrkan. Andra advent handlar om att Jesus inte bara har kommit en gång, utan också skall komma tillbaka och upprätta sitt rike. Det är det hoppet som kan ge oss mod och inspiration att arbeta för en hel värld, mitt i allt kaos och alla kriser med ekonomi och klimat.
lördag 29 november 2008
Potatisfest och annat roligt
lördag 22 november 2008
Global dag
Det blev också ett spännande samtal kring både teologiska och praktiska miljöfrågor runt kaffeborden.
Jag hoppas det kan bli ett fortsatt och växande engagemang här i Kristianstad, inte minst bland de kristna, för miljö- och rättvisefrågor.
fredag 21 november 2008
Miljö - en andlig fråga
1. Skapelsesynen -
Jorden är Herrens, och Guds skapelse är något gott, en pärla (=kosmos). Ingenting är en slump. Gud har en avsikt. Människan har fått uppdraget att som Guds avbild vara förvaltare som brukar och vårdar jorden. Det här gäller oss alla, oavsett livsåskådning. Jag hörde någon gång att orden i 1 Mos.1:26 om människans uppgift att härska över alla djuren, har ställt till med mycket elände. De har tagits som ursäkt för fromma människors rovdrift på naturen. Kan det vara så illa? Har vi haft svårare att ta till oss 1 Mos.2:15?
2. Förlåtelsen -
Teoretiskt sätt är vi nog alla medvetna om att vi är syndare. Men när vi uppmanas att bekänna våra synder kan åtminstone jag känna mig lite osäker? Vilka misstag har jag gjort sista tiden som behöver bekännas? Och visst kan man känna sig ganska nöjd med att inte vara sämre än de flesta?? Så är det det här miljön och för den delen rättvisan. Här blir det så uppenbart att jag har brutit mot skapelsens lagar med koldioxidutsläpp och mycket annat. Vi sitter fast! Paulus säger i Rom.7:15 att "det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr det gör jag". Hur är det då med förlåtelsen? Gäller den också miljösynder?? Ja, det utgår jag från. Här finns ju inga undantag. Men förlåtelse erbjuds bara den som ångrar sig och som med Guds hjälp vill vända om. Är jag beredd att släppa på bekvämligheten för att att leva i samklang med skapelsen? Den frågan är jag inte färdig med.
3. Hoppet -
I Rom.8:22 skriver Paulus om hur "hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor". Då fanns det ännu ingen klimatkris. Skapelsen hade blivit lagd under tomhetens välde, p.g.a. människan!
Men en dag skall också skapelsen "befrias ur sitt slaveri under förgängelsen". Det är det fantastiska hoppet. I en tid när så många ger upp och resignerar för att det går ju ändå åt skogen, eller snarare katastrofen, så kan kristna bekännare leva i hoppet. Oavsett hur illa det går, så vet vi att Livets Gud har sista ordet. Då kan vi väl inte säga att det inte är lönt att bry sig?? Hoppets budbärare måste gå i första ledet i kampen för den värld som Gud älskar. Det är inte med vackra ord vi förmedlar hopp och framtidstro utan genom att börja leva ut Gudsriket här och nu. Hoppet ger oss mod att leva äkta - även när det anses korkat.
Ja, det här tycker jag är de viktigaste bidragen vi som kristna har att ge i miljödebatten. Det första budet handlar ju om att inte ha några andra gudar än Gud. Konsumismen har många drag av religion. Frälsning innebär befrielse också från de makter som påstår att det är genom att äga och konsumera som man blir lycklig. Ett sant mänskligt liv, där vi är djupt beroende av både varandra och av naturen, det tror jag Gud vill ge oss.
fredag 14 november 2008
Skapelsevänligt
På söndag ska jag predika i Maglehults missionshus utanför Tyringe. Eftersom Kyrkornas Globala vecka inleds just den dagen kommer dess tema Skapelsefeber att prägla hela gudstjänsten. Jag vill gärna dela med mig av tankar kring vårt ansvar som kristna i den klimatkris som vi lever i, men också förmedla det hopp som Bibeln ger oss. En ny livsstil, det kan låta tungt och trist, men varför inte se det som en befrielse från en massa krav som omgivningen och vi själva ställer på oss. Det handlar väldigt mycket om att låta kärleken bli verklighet, och att våga vara beroende av varandra. En sund och miljövänlig livststil leder till djupare relationer mellan medmänniskor. Vågar vi statsa på det?
Jag vill också passa på att uppmärksamma det FN-rollspel som den här veckan genomförts på Söderportgymnasiet i Kristianstad. Det är en spännande och viktig erfarenhet för dem som får vara med. Tyvärr har jag inte haft tillfälle att ta del av det på plats den här gången.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081113/KRISTIANSTAD/444901717
fredag 31 oktober 2008
Brev till statsministern
Läs och skicka gärna ett eget brev!
http://www.fn.se/press/nyheter-fran-fn-forbundet/skicka-brev-till-fredrik-reinfeldt/
Förbjud klustervapen - skriv under konventionen i Oslo!
Till: Statsminister Fredrik Reinfeldt
Hej!
Sverige har gjort sig känt som ett land som stödjer engagemang för nedrustning och humanitär rätt. Genom sitt stöd för Konventionen om klustervapen som förhandlades fram i Dublin maj 2008 så har Sverige tagit ett djärvt och visionärt steg för att skydda de civila som drabbas av väpnade konflikter. Konventionen förbjuder en hel kategori av vapen och inför banbrytande skyldigheter för assistans till överlevande, röjning av de områden som utsatts för klusterbombningar samt skrotning av existerande vapenlager. Majoriteten av världens användare, producenter och lagrare av klustervapen antog avtalet i Dublin och kommer att skriva under när det öppnas för underskrifter den tredje december 2008 i Oslo.Denna nya internationella lagstiftning kommer tack vare sina långtgående åtgärder att få en mycket positiv betydelse för hela samhällen och oräkneliga människors liv och kommer att förhindra att fler liv i framtiden på liknande sätt går till spillo. Detta är vårt årtiondes mest betydelsefulla avtal för nedrustning och humanitärt arbete.Vid konventionens formella antagande den 30 maj 2008 sa FN:s Generalsekreterare att de kraftfulla kraven på att motverka klustervapnens humanitära effekter ”har besvarats genom antagandet av denna nya konvention” och han uppmanade alla stater att “omgående skriva under och ratificera” konventionen.Jag är oroad över att Sverige ännu inte offentligt uttryckt sin intention att skriva under och ratificera konventionen. Ett sådant uttalande skulle klargöra att Sverige placerar skyddet av civila i centrum för sin internationella säkerhetspolitik. Jag uppmanar också Sverige att inte stödja eller anta en lägre standard för klustervapen inom ramen för FN:s konvention för konventionella vapen, CCW.Jag vill också understryka att de diskussioner som just nu pågår inom CCW inte har förhindrat Storbritannien, Frankrike och Tyskland från att binda sig till att skriva under i Oslo, och borde följaktligen inte heller utgöra något hinder för Sverige.Jag uppmanar dig att göra ett offentligt uttalande eller en skriftlig bekräftelse av Sveriges avsikt att skriva under konventionen om klustervapen i Oslo den tredje december och att Sverige snarast möjligt därpå ratificerar konventionen för att den snabbt ska träda i kraft.
Vänliga hälsningar
Bo Olsson
tisdag 28 oktober 2008
FN-dagen i fredags
Johan Lundberg åkte som 20-åring till Kambodja för att arbeta som volontär i 2½ månad på ett barnhem. Han åkte hem till Kristianstad och jobbade några månader. Samtidigt samlade han in över 200.000 kr förutom en hel del utrustning. Tillbaka i Phnom Penh blev han biträdande direktor i SFODA, den organisation som bland annat tar hand om föräldralösa barn. Efter ett halvår avslutade Johan sitt arbete och kom hem igen i somras. Nu berättade han hur det lyckats att utveckla arbetet på och runt barnhemmet. Det var fascinerande att få höra hur denne unge kille organiserade skolundervisning, lärde tjejerna spela basket, förbättrade matstandarden och på många andra sätt gav fattiga barn en framtidstro.
Johans berättelse var inspirerande för både yngre och äldre. På något sätt kan vi alla vara med och göra en insats, ”alla kan göra skillnad”. I FN-dagsprogrammet medverkade också Hanna Andersson, Louise Krook och Ida Lundin med fin sång och tvärflöjt, ackompanjerade av Karin Gerdin.
FN-föreningens ordförande Ing-Britt Pettersson-Nyholm gratulerades till utmärkelsen Årets FN-supporter, något som hon gjort sig väl förtjänt av. I sitt tal berörde Ing-Britt FN:s millenniemål, och hur nödvändigt det är med internationellt samarbete både genom FN och på annat sätt.
För att uppmärksamma det Internationella Potatisåret serverades som avslutning bakad potatis med tillbehör. Då gavs också utrymme för mer frågor och samtal under gemytliga former. Ett 20-tal ungdomar som brukar träffas i Östermalmskyrkan på fredagskvällar fick på det här sättet också impulser till globalt engagemang. Bidraget till FN-förbundets skolmatsprojekt blev 1800kr.http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081024/KRISTIANSTAD/427803999
måndag 20 oktober 2008
söndag 12 oktober 2008
Gudstjänst och Pompeji i Hässleholm
Jag pekade på att vi alla har mycket att vara tacksamma för, även om livet ibland är tufft. Förnöjsamhet är något vi borde lära oss. Livet är inte fattigt, men ibland har vi svårt att se dess rikedom. Hela Skapelsen deltar i lovsången till Skaparen genom att bara vara, och fylla sin uppgift. Vi människor är de enda som kan välja att ställa oss vid sidan om, och kanske främst hylla oss själva.
Fariseernas protester berodde nog inte så mycket på en störande ljudnivå, utan att de kände konkurrens. De kunde inte acceptera att Gud kom på det sättet, och gick dem förbi. Jesus var obekväm för att han sade sanningen och avslöjade falskhet. Profeter har aldrig blivit populära. Man kan fundera på om kristna församlingar och enskilda idag är så oförargliga att ingen bryr sig. Det kan faktiskt vara ett friskhetstecken när folk blir irriterade på oss!
Vi måste inse att det finns många fler som blivit berörda av Gudsrikets kraft än de som är registrerade i våra kyrkor. Många är fyllda av kärlek till medmänniskor och drivs av ett osjälviskt engagemang som är en härlig lovsång till Skaparen, fast de kanske själva är omedvetna om det. Är det månne dessa som är vår tids "stenar som ropar" när lärjungarna tiger?
Kom ihåg att tacksägelse och lovsång handlar om hela vår inställning till livet. Att vara kristen är att ta sitt ansvar som människa på fullt allvar.
Det här var i korthet det jag försökte förmedla. Efteråt fick jag tillfälle att byta några ord med gamla och nya vänner. Det är alltid värdefullt. Sedan fortsatte min fru och jag till den så omtalade Pompejiutställningen på Hässleholms kulturhus. Mycket intressant och sevärt!
http://www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081012/NYHETER/679240218/1129
Världens Barn
Det är väldigt blandade reaktioner man möter från folk som är ute och handlar. Många tar villigt upp börsen och lägger en sedel eller tömmer ur myntfacket! Några har till och med ställt sig i kö för att få ge. Vissa hänvisar till att man vill ringa in till TV-galan istället, och det är ju OK. Vi vill inte tränga oss på, men gärna uppmuntra människor att ge till en god sak.
Det har diskuterats om oron i väldsekonomin skulle sätta spår i form av minskat givande. Det märktes i alla fall inte nu, kanske så småningom när arbetslösheten sätter in. Men det har väl alltid varit så att det är folk med låga inkomster som är mest generösa!
Hur som helst, roligt att vara med, och resultatet blev bra. Vi fick in 13.800 kr, och i hela Kristianstads kommun har 303.000 kr samlats in.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081010/TYCKTTANKT/439096878/1028/&/Pengarna-kommer-fram
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081011/KRISTIANSTAD/340842349/1338/&/300-000-till-Varldens-barn
lördag 27 september 2008
Skördemarknad
söndag 21 september 2008
Besök på reningsverket
Söndagstankar om förfäder
onsdag 10 september 2008
Skapelsevänligt
1. En jord att älska
2. Fattigdom och rikedom
3. Gemensamt ansvar och rättvisa
4. Konsumtion
5. Agera
Välkommen at vara med om du finns i våra trakter! Vi räknar med att träffas varannan torsdag under hösten. Har du erfarenhet från liknande studier är jag tacksam för kommentarer.
Idag hade Kristianstadsbladet en insändare om Etanolens fördelar och nackdelar. Experterna tycks ha väldigt olika uppfattning om biobränslets värde. Vad ska man tro egentligen? FN-föreningen planerar ett lunchmöte på Regionmuseet den 18 oktober, då vi hoppas kunna belysa den frågan. http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080910/TYCKTTANKT/683695160/1028/ASIKTER/&/Motstridigt-om-etanolen
söndag 7 september 2008
Etanolbränsle på gott och ont
Jag har försökt läsa mig till vad olika experter och organisationer anser om etanolproduktionens konsekvenser för världens fattiga, och har insett att "därom tvista de lärde".
På Gröna Bilisters hemsida talar man varmt för etanolen som det näst bästa alternativet. Det finns ett överskott av sockerrörsetanol, och det är bra för alla att det finns en marknad.
http://www.gronabilister.se/public/dokument.php?art=877&parent01=6&parent02=416&parent03=&
Positiva är också Kooperation utan gränser. En chans för fattiga bönder i Afrika, talar man om:
http://www.newsdesk.se/pressroom/kooperation_utan_granser/pressrelease/view/biobraensle-en-chans-foer-fattiga-boender-i-afrika-212095
http://www.utangranser.se/Default.aspx?ID=785
I Aftonbladet hittade jag en artikel som är väldigt kritisk mot etanol som bilbränsle. Det dödar fattiga barn, skriver Joachim Kerpner.
http://www.aftonbladet.se/klimathotet/joachimkerpner/article1674298.ab
Kritisk är också en DN-artikel från i vintras:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=740845
"Svenska företag köper upp stora stycke mark för exportodling. Istället vill vi använda jorden för att odla mat", säger man från FIAN och Latinamerikagrupperna:
http://www.fian.se/index.php?menu=presskunskapsrum&fullarticleid=296
Kristna Fredsrörelsen arbetar i Chiapasprovinsen Mexiko. Därifrån har fredsobservatören Peter Pallin skrivit några artiklar som är väldigt kritiska till etanolproduktionen.
http://www.krf.se/fredstjanst/chiapas_080201a.asp
Vad ska man då som vanlig människa välja för sida i den här konflikten? Båda parter tycks ha goda intentioner, att dels värna vår miljö, dels ge bättre livsmöjligheter (i varje fall inte sämre) för människor i den fattiga världen. Ändå är man här så oense.
I Kristianstad har FN-föreningen planer på att uppmärksamma det här dilemmat lördagen den 18 oktober, strax efter Världslivsmedelsdagen. Vi hoppas få fram någon talare som kan belysa frågan någorlunda sakligt och allsidigt. Jag undrar om det kan vara en fråga om Afrika eller Latinamerika? Det som är bra för Afrika kanske är dåligt för Latinamerika. Eller hur hänger det ihop? Tacksam för kommentarer!
söndag 31 augusti 2008
Från Bokfestival till Marta och Maria
Mer om Bokfestivalen finns på http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080831/KRISTIANSTAD/88511864/1843 och http://www.bokfestivalen.se/
Den här söndagen var jag ombedd att predika i det gamla Missionshuset i Furuboda, byggt 1875. Här fanns ursprunget till det som idag är Föreningen Furuboda med folkhögskola, konferensanläggning och mycket annat. Ernst läste ett bibelord och knöt ihop det med några personer han mött. Jag talade om Onödiga bekymmer, och återgav berättelsen i Lukas 10 om besöket som Jesus gjorde hos systrarna Marta och Maria. Vi kan liksom Maria behöva stanna upp i bön och lyssnande för att kunna tjäna på rätt sätt. Hon hade enligt Jesus valt det som var bäst och det skulle inte tas ifrån henne. Vi får komma till Jesus med alla våra bekymmer. Visst bryr han sig, men det betyder inte att han alltid accepterar vårt sätt att leva och berömmer oss för vår duktighet. Att släppa onödiga bekymmer är inte att vara lat eller bekväm. Vi får ställa oss helhjärtat till förfogande för Livets och Kärlekens Gud. Då tar han hand om både oss och bördorna.
måndag 25 augusti 2008
Kan man förbjuda rasismen?
Om förbud av rasistiska organisationer
Liksom signaturen ”Elisabeth” tror vi inte att förbud mot rasistiska organisationer är rätt väg att gå. Även om vår egen förbundsledning i Svenska FN-förbundet framfört sådana tankar i sin rapport angående etnisk och rasistisk diskriminering i Sverige, vill vi att man går en annan väg. Diskriminering som företeelse skall naturligtvis bekämpas, men med demokratiska medel. Det finns lagar på det här området som är till för att följas.
Samtidigt måste det till ett opinionsbildande arbete. Det är så lätt att hitta syndabockar till allt som är dåligt i samhället. Vi skyller gärna på dem som är annorlunda: ”Det är deras fel. Om inte dom fanns så hade allt varit mycket bättre.” Men vi är ju alla Människor, varken mer eller mindre. Därmed ska vi också värderas lika. Det är det som vi alla måste lära oss. Dumheter och felaktiga handlingar skall påtalas, vem som än begår det. Människosynen är livsviktig, men ingenting man kan lagstifta om! Vi vill gärna som förening göra vår del i det arbetet.
Vilka organisationer är rasistiska? Det är närmast en omöjlighet att definiera, och hur skulle då en sådan förbudslag tillämpas? Man kan alltid hitta en täckmantel, eller bilda en ny organisation. Dessutom är ju åsikts- och yttrandefriheten inskrivna både i svensk grundlag och i FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Det är gärningarna man skall dömas för, inte tankar eller tillhörighet.
Vi har informerat Svenska FN-förbundet om hur vi ser på den här frågan, och hoppas att flera inom FN-rörelsen skall reagera. Den uppfattning som föreningens ordförande redogjorde för i Bladets intervju den 11 augusti, ställer vi oss bakom. Förbud gör inte att organisationer och åsikter försvinner, utan istället drivs ner i underjorden. Ett förbud skulle kunna få en effekt tvärtemot den man önskar. Utpekade rasister betraktas gärna som offer och får därmed allmänhetens sympati. Dialog är en bättre väg att gå, om än inte lika lätt.
Styrelsen i Kristianstads FN-förening
Ing-Britt Pettersson-Nyholm
Bo Olsson
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080826/TYCKTTANKT/668699823/1028
Artikeln är också ett svar på en insändare i Kristianstadsbladet:
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080821/TYCKTTANKT/298907203
lördag 23 augusti 2008
Senapskornets revolution
Själv lever Shane Claiborne i ett kollektiv i Philadelphia i USA. När USA bombade Irak befann hann sig i Bagdad för att visa solidaritet med invånarna där, och framför allt den kristna minoriteten. Han ville med risk för sitt eget liv visa att det finns en annan sorts kristendom och ett annat Amerika än det som Bush företräder.
Shane är en bibelsprängd kille som ständigt betonar att han älskar Jesus. Det är därför han helst umgås med fattiga och utsatta människor.
I början på sommaren lyssnade jag till honom på en konferens i Göteborg. Inspirerande och omtumlande. Vad menar jag med vara kristen? Är jag beredd att se alla Guds barn som en familj, som min familj? The Simple Way, som Shane och hans vänner kallar sig inte experter. De bara berättar om sina trevande försök att följa Jesus.
Det Jesus sade och gjorde en gång för 2000 år sedan upplevdes av de flesta som helt vansinnigt. Därför fick han också många fiender. Situationen är densamma idag. Om vi avslöjar falskheten, tar de fattigas och svagas parti och placerar Gud mitt i skiten, så straffar det sig. Shane tycker sig se ett uppvaknande inom den etablerade kristenheten- man kan hoppas att han har rätt.
Jesus liknade himmelriket vid ett litet senapskorn som växer upp till ett träd där himlens fåglar bygger bo. Det var bara det att senap var den tidens ogräs, säger Shane, och just dessa fåglar var hatade av alla! Senapskornets revolution, det är något att be om och överlåta sig till.
http://www.thesimpleway.org/shane/
söndag 17 augusti 2008
Intensiv vecka på Furuboda
En mycket intressant kväll hade vi i torsdags, med en av Furubodas assistenter, Johan. Det handlade inte om trädgård, men väl om Kambodja och det barnhem som Johan jobbat på tills nyligen. Hans bilder från den fattiga miljön, men också alla glada barn, lämnade nog ingen oberörd. Läs gärna med på http://www.sfoda.org/
I fredags återvände vi till veckans tema och besökte Äpplets hus i Kivik. Förutom att jag fick ett getingstick när vi provsmakade äppelmusten, var det ett mycket givande besök. Vi handlade en del i butiken också, innan vi åkte till Lilla Vik och käkade på golfrestaurangen. (Maten är väl det bästa med golfbanorna?) På kvällen kunde vi njuta av inköpt äppelmust till avslutningsmiddagen.
Även lördagen tillbringade jag på Furuboda, fast jag egentligen var ledig. Då åkte "mina" gäster hem till sig, nöjda och glada tror jag. Men det kom ca 1000 andra som skulle vara med på Lekens och idrottens dag. Det är framför att funktionshindrade barn och ungdomar med familjer som får uppleva en massa spännande saker. Själv var jag parkeringsvakt och hjälpte till med luftgevärsskyttet. Ganska rejält trött i benen av allt stående och gående när jag kom hem.
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080818/KRISTIANSTAD/785666610/1338
Söndagen innebar gudstjänst i Östermalmskyrkan, där vi idag fick lyssna till Gunnel. Jag bistod med tolkning till engelska för afrikanska och andra utländska besökare. Efter det har det varit skönt med lite vila och surfande på datorn.
fredag 15 augusti 2008
Vem var det som dödade Jesus?
http://kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080814/OPINION/846488066/1909&nocache=1
Vem var det då som gjorde det? Det var du och jag - och alla andra syndare! Judarnas ledare var redskapet, men vi har alla del i skulden. Bibelns glädjebudskap är att detta förfärliga vänts till något gott - hela världens räddning. Den lidande kärleken triumferade. Korset har blivit ett segertecken.Att Jesus dödades så brutalt är alltså ingen anledning till judehat. Han lärde ju sina efterföljare att t.o.m. älska sina fiender.
Den moderna staten Israel bedriver mycket förtryck mot sina grannar, och begår många brott mot mänskliga rättigheter. Sådant sker även från "andra sidan", men den starkaste makten har det största ansvaret. Fred kan inte uppnås genom våld, det borde det judiska folket veta med sin långa lidandeshistoria. Försoning kan bara uppnås när man avstår från sina rättigheter!
lördag 9 augusti 2008
På tal om frihet
I morgon söndag har jag lovat predika i Östermalmskyrkan i Kristianstad kl.10. Välkommen! Söndagens tema är Friheten i Kristus. Jag skulle vilja utmana oss alla att gå med i den befrielserörelse som Jesus själv startade en gång, och som han fortfarande leder.
Verklig frihet måste förenas med ansvar. -Älska Gud och gör vad du vill, lär Augustinus ha sagt redan på 300-talet. Friheten i Kristus är gränslös, men mycket återstår innan den blir fullständig. Tänk att en dag skall hela skapelsen som nu lider pga mskans ansvarslöshet, upprättas och befrias! Jag längtar efter att den kristna kyrkan ska fungera som en verklig befrielserörelse!
fredag 8 augusti 2008
Omdiskuterad OS-start
Men visst är det värdefullt att Amnesty och andra uppmärksammar de grava övergrepp på mänskliga rättigheter som pågår i Kina.
Kristianstadsbladets ledare kallar det för ett Skammens spel. Det ligger mycket sanning i den rubriken. Men jag undrar om inte vi välfärdskonsumenter i Sverige och andra länder har del i skammen??
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080808/OPINION/581332534/1024
måndag 4 augusti 2008
Sommarvecka på Furuboda
Igår, söndag, var det alltså gudstjänst. Jag talade om Äkta och falskt. Det är ju aktuellt med OS nu, och i det sammanhanget talas tyvärr ofta om dopning och annat fusk. Det är bra att vi reagerar mot det som inte är äkta. Men vi måste också se till att vi själva lever äkta, inte bara kritisera makthavare osv. Problemet är ofta att vi inte vågar visa vår svaghet, men för Gud är den aldrig något hinder, snarare en möjlighet. Gud utväljer det som är svagt i världens ögon. Jesus själv visade Guds rätta ansikte när han kom som en tjänare. Han visade i handling vad kärlek är, till skillnad från den tidens religiösa experter. Genom mötet med Jesus Kristus kan vi också leva äkta, utan dopning och andra flyktförsök. Då ska vi vinna den seger som ingen kan ta ifrån oss.
Den här veckan är jag ledig från jobbet och håller jag mig mest hemma. Det blir en del planering, både för Furuboda och mina övriga engagemang. Jag har lovat predika nästa söndag också, då i Östermalmskyrkan. Förmodligen handlar det då om Friheten i Kristus - ett spännande ämne. Den kristna församlingen är ju en befrielserörelse - eller hur?
fredag 1 augusti 2008
Besök från Litauen och trädgårdsmöte
lördag 26 juli 2008
Släktträff på Sundbyholm
lördag 19 juli 2008
Min Farfar
Min farfar hette Bror Isak Olsson. Honom har jag aldrig träffat, och jag har inget foto på honom. Men jag har fascinerats av hans levnadsöde. Bror Isak var född 1853 i Södra Mellby. Jag tror det var i den södra utfarten från Kivik, där nu fruktpackeriet ligger bl.a. Mellby nr 27. Föräldrarna hette Sissa Isaksdotter och Ola Danielsson.
År 1879 gifte BI sig med Gertrud, och de fick samma år dottern Sofia. Denna kom att leva större delen av sitt liv på Bornholm. Men livet blev inte lätt för den lilla familjen. Från år 1880 finns det en uppgift om att BI var inhyseshjon. Sonen Oskar Henning föddes 1884 i Rörum, och 1886 flyttade man ut från ett torp i Delperöd. Man flyttade till Östaröd i St Olof, och år 1890 har hustrun Gertrud avlidit. BI står ensam med sina barn, men det verkar som pojken också dör vid den tiden. Farfar och Sofia flyttar då till Bornholm. Det var nog vanligt att man vi den tiden sökte arbetepå grann ön.
Kanske var det där han träffade Bengta, hon som skulle bli min farmor. Hon var från Östra Kärrstorp i Sjöbotrakten, närmare bestämt Ahlestatorp. De gifte sig och fick år 1892 sonen Otto. Han föddes i Klemensker. Så småningom återvände man till Österlen, och 1899 föddes min far Oscar Anton. Den avlidne halvbroderns namn Oskar, fick han alltså ta över. Nu bodde man i Lövestad, kanske för att ha nära till "mormor" i Ahlestatorp. Men redan år 1900 har familjen flyttat till Onslunda där man startar affär, närmare bestämt i Raskarum. Sedan dröjer det bara ett par år innan Bror Isak Olsson får sluta sina dagar. Det måste ha varit ett hårt slag för Bengta och hennes pojkar.
Några noteringar om släkten skrev far ner, och det är jag tacksam för. Men inte ens han hade något minne av sin far. Livet gick ändå vidare på något märkligt sätt.
torsdag 17 juli 2008
Klimatfrågan i Dagen
måndag 14 juli 2008
Lugna semesterdagar
onsdag 9 juli 2008
Från Ekenabben till Christian
måndag 7 juli 2008
Tjernobylbarnen i Tivoliparken
lördag 5 juli 2008
Kristianstadsdagarna har börjat
Igår startade årets upplaga av Kristianstadsdagarna. Hela stan lever upp under 9 dagar. Visst är det roligt att komma ut och se folkvimlet. Men det finns inte så mycket av utbudet som egentligen lockar mig. Fredag kväll gick hustrun och jag en sväng genom centrum, och jag provsmakade faktiskt vårullarna som serverades från en vagn. Det viktigaste är nog att "titta på folk" och prata med bekanta som man stöter på.
Så här skriver Bladet om Kristianstadsdagarna:
fredag 4 juli 2008
Schori på Backåkra
onsdag 2 juli 2008
Förkylt
Så har jag lagom till semestern fått en ny o fin cykel. Det uppskattar jag mycket. Jag är ingen tränad cyklist, men njuter av att glida fram i sakta mak.
Kvällen blev det bönesamling i Östermalmskyrkan. Det är ett sätt att få uttrycka både tacksamhet till Skaparen och omsorg om medmänniskor med deras skiftande bekymmer. Vi bad för Afrika o för Kristianstadsdagarna o en del mer personliga saker.