torsdag 20 maj 2010

Vad ska den nya kyrkan stå för?

Det var frågan som Jim Wallis ställde till oss på konferensen Utmanad i Örebro förra fredagen. Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan var samlade till sina resp. årskonferenser, men hade gudstjänster, seminarier osv tillsammans. Jim Wallis från USA hade bjudits in som huvudtalare. Jag har följt hans kommentarer till aktuella händelser i samhället under ett antal år. Tidigare har jag läst hans bok Tro som förändrar världen, och nu köpte jag den senaste Agenda för en hoppfull värld. Jim är redaktör för tidskriften Sojourners, som arbetar för social rättvisa som en konsekvens av att vi följer Jesus. Hans exempel från historien på hur andlig väckelse förändrat världen, är träffande.
Nu var detta en konferens för tre samfund som är på väg att gå samman och bilda en ny kyrka. Vad den ska heta är det fortfarande ingen som vet. Det slutliga beslutet om samgående tas vid konferenserna nästa sommar. Den stora frågan i år på både Baptistsamfundets och Missionskyrkans konferenser var annars vigsel mellan samkönade par, om det överhuvud taget ska tillåtas eller om det är en sak för de lokala församlingarna att besluta om.
Nåväl, Jim Wallis hade en allvarlig fråga till kyrkorna som är på väg att gå ihop: Vad ska den nya kyrkan stå för? Hur ska vi leva i världen? Han menade att det finns två slag av hunger: Andlighet och social rättvisa. Båda är utmaningar för den kristna kyrkan.
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=212645

http://www.gemensamframtid.se/utmanad/

Inga kommentarer: