lördag 21 april 2012

Från Gone Bananas till Present

I torsdags visades filmen Big Boys Gone Bananas på Barbacka. Det är en film av Fredrik Gertten om efterspelet till filmen Bananas som han och hans team gjorde 2009. Där skildras hur det multinationella fruktföretaget Dole bär sig åt på bananplantagerna  i Nicaragua. Det lilla filmbolaget i Malmö, WG Film, hotades av jätten Dole. Los Angeles Film festival och andra samarbetspartners i USA vågade inte visa filmen av rädsla för repressalier och slutligen stämdes Gerttens filmbolag för förtal. Filmen som visades i torsdags skildrar hur WG Film lyckades få en stark svensk opinion att vända sig mot Dole, och slutligen vann man striden mot Dole. Det beskrivs som Davids seger över Goliat. Filmens producent Margarete Jangård medverkade själv i torsdags och svarade på frågor om den dramatiska kampen för yttrandefrihet. Hon menade att man gjort uppföljningsfilmen för att visa hur illa det egentligen är med yttrandefriheten, och hur viktigt det är att vi alla försvarar den. Dole är inte den enda boven. Det finns andra också som är beredda att ta till ojusta metoder för att försvara sina varumärken, även svenska företag!


 Så idag var det premiär på utställningen Present - Makt att förändra. Det är ett lastbilssläp som placerats på Domus parkering, närmast Nya Boulevarden. Musikgruppen Yrväder från Musikskolan spelade i det kyliga aprilvädret.
 Hampus Algotsson, som tills nyligen var den yngste ledamoten i kommunfullmäktige, höll invigningstalet.

 TV-kocken Tariq Taylor lagade soppa och pratade mat. Vi som var där fick smaka den enkla men goda rotfrukts- och sellerisoppan.

 Tareq och Hampus klipper bandet till den märkliga skapelsen, ett rosa paket med blå snören, som vi sedan fick kliva in i.
 Här möttes vi av ett dukat bord med allehanda tänkvärdheter. 60 ungdomar har formulerat 35 problem och visioner som förändrar världen. Tillsammans med 15 experter har de sedan resonerat om vad som bör göras. Jag hann inte sätta mig in i allt som presenterades, men ser fram emot fler besök. Utställningen finns, liksom Kretshopp inne på Regionmuseet, kvar t.o.m. den 13 maj. Nästa söndag, den 29 maj ordnar Kristianstads FN-förening en visning för alla intresserade kl.13.00, med efterföljande diskussion.
Så här skriver Kristianstadsbladet.Inga kommentarer: