tisdag 30 december 2008

Dags att stoppa våldet

Avslutningen av år 2008 präglas de ytterst sorgliga rapporterna från Gaza. Hur kan man tro att ett så skoningslöst våld ska kunna vara till nytta för någon? Vems är då skulden? Att Hamas är en hänsynslös terrororganisation är känt sedan länge. Visst har man byggt upp en del humanitär verksamhet. Men det verkar inte som man egentligen bryr sig om sitt eget folk, Gazaborna och andra palestinier. Raketskjutningarna mot Israel går inte att försvara. Det är också obegripligt varför man inte vill ta emot den humanitära hjälp som ex Egypten erbjuder. Nog är det cyniskt.

Samtidigt är det Israel som står för massdödandet. Det är en illusion att tro att man kan döda bara Hamasaktivister. Barn och andra civila stryker med, och tvingas leva i skräck och umbäranden. Det är inte värdigt en civiliserad stat som Israel vill se sig som, att använda detta övervåld.
Omvärlden måste kräva besinning av båda parter. Hämnden löser inga problem. Det måste finnas en annan väg än våldets. Kanske skulle en FN-styrka kunna göra en insats i Gaza, än en gång. Parterna verkar inte vara kapabla att lösa konflikten själva. Enligt nyheterna idag har en kortvarig humanitär vapenvila föreslagits av Frankrike. Det må vara en god början, att be om.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161458

http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081229/KRISTIANSTAD/993970847/1018/

1 kommentar:

Anonym sa...

Många tankar som far genom huvudet denna nyårsnatt. Detonationer här med färgkaskader som ett sätt att fira det nya årets ankomst, i Gaza detonationer som föröder, trassar sönder, dödar inte bara människor utan också hoppet om en bättre tillvaro. Krig är inte vägen att gå, det hävdar vi med en åsnas envishet inom FN-rörelsen, måhända det finns tillfällen i historien, då våld fått mötas med våld, men som regel löses konflikter inte varaktigt på det sättet. Den 19 januari uppmärksammar vi i Kr-stad Martin Luther King-dagen med att fredsaktivisten Martin Smedjeback föreläser kring Icke-våld,en strategi som förändra världen.
Må vi ta vara på budskapet. I tankarna de människor som lider under krigets fasor
Ing-Britt P Nyholm
Kristianstads FN-förening