torsdag 15 oktober 2009

Alla kyrkor sjunger

I de allra flesta kyrkor har sången och musiken stor betydelse. Allt ifrån hymner och koraler som funnits med i många generationer, till moderna andliga visor och lovsånger. Vad skulle en gudstjänst vara utan sång?
Idag kan det vara svårt att avgöra vilken psalm eller sång som hör hemma i vilken kyrka eller vilket samfund. Man lånar friskt från varandra. Musikvalet blir mer en generationsfråga. Ibland kan man i kyrkliga sammanhang uppleva en spänning mellan tradition och förnyelse.
Intressant är också hur många av våra kända artister det är som fått sin första sångträning i en kyrklig kör eller sånggrupp. Inte minst de gamla ”läsarsångerna” sjungs i alla möjliga sammanhang, trots att språket i dem kan kännas omodernt. Men man känner när det är äkta.
Sången kan uttrycka både glädje och sorg, smärta och lycka. Kanske är det just det som är poängen, här ges en kraft som bär genom livets alla förhållanden. Ser vi ut över världen, så är väl Negro Spirituals och dess uppföljare goda exempel på hur den enkla, andliga sången har gett lidande, förtryckta människor mod och kraft att hålla ut.
Även i Kristianstad sjungs det livligt i alla våra kyrkor. På söndag den 18 oktober kl.18, ges ett smakprov på denna sång och musik i Östermalmskyrkan. Ekumeniska Rådet har bett de olika församlingarna bidra med ett par sånger vardera, så det blir mycket blandade stilar. Kyrkoherde Louise Nyman och pastor Jörgen Lennartsson medverkar med andakt och ledning.
Ekumeniska Rådet i Kristianstad
Bo Olsson
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20091017/TYCKTTANKT/710179941/1028/&/Kyrkor-sjunger

1 kommentar:

Krister Book sa...

Underbar kväll!! Hoppas det blir som Jörgen sa: en tradition. (Inte nödvändigtvis i Ökyrkan...?)