lördag 23 januari 2010

Ekumenisk vecka

I måndags firade vi Martin Luther Kingdagen i Östermalmskyrkan. Det blev en intressant kväll med ett par av våra eritreanska vänner som berättade om sin bakgrund, varför de kommit till Sverige och hur det gått att anpassa sig i ett så annorlunda land. http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100118/KRISTIANSTAD/701189766/1338/&/En-vag-in-i-samhallet
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100118/TYCKTTANKT/701189985/1028/&/Med-formaga-att-ingjuta-mod

I tisdags hade vi en spännande kväll i Församlingshemmet om Vägen till förlåtelse. Representanter för alla kyrkor och samfund fick ge sin syn denna centrala fråga i kristen tro. Mycket kom att handla om biktens och botens ev nödvändighet. Till det kom frågan om prästens funktion i att förmedla Guds förlåtelse. De här frågorna hade panelen fått i förväg från mig som samtalsledare:

1. Gäller löftet om förlåtelse en gång för alla, eller hur ofta behöver det förnyas?
2. Är Guds förlåtelse knutet till medverkan av pastor/präst/annan kristen?
3. Vilken roll spelar bikten för vår möjlighet att få förlåtelse?
4. Förändras vår personlighet genom att vi får förlåtelse från Gud? Blir vi "bättre människor?"
5. Är dop och nattvard villkor för, eller hjälp till att ta emot förlåtelse?
6. Finns det förlåtelse för alla synder?
7. Hur är det med våra "miljösynder" och annan kollektiv skuld?

I onsdags var det egentligen ekumeniskt LP-möte, men det hann och orkade jag inte med. Jag deltog som representant för FN-föreningen i planeringen av Earth Hour den 27 mars.
http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2010-startsida
Vi tänker oss att ordna en tipsrunda med aktiviteter och information om klimat och energifrågor i centrala Kristianstad kl.20.30 - 21.30.
Idag, lördag har det varit fest hos Maria och Daniel. Maria tog sin socionomexamen i förra veckan, och det är väl värt att fira. Mycket trevligt.
I morgon, söndag, är det gudstjänst i Östermalmskyrkan kl.11. Förmodligen får jag sköta tolkningen till engelska. På kvällen fortsätter vår ekumeniska vecka med en gudstjänst i Odalkyrkan. Där ska bl.a. Pannkakskyrkan informera om sitt intressanta arbete bland folk på stan mitt i natten.

Inga kommentarer: