torsdag 8 april 2010

På väg mot kristen enhet

Varför finns det så många olika kyrkor och samfund, om det nu bara finns en Gud? Frågan är berättigad, och jag har inget perfekt svar på den. Jag vill bara peka på att det mellan olika kristna grupper faktiskt förekommer mycket av goda samtal, bön för varandra, gemensamma projekt och i vissa fall samgåenden.


Om allt skulle slås ihop i en organisation hade kanske några körts över. I den ekumeniska rörelsen skyndar man hellre långsamt. Vi kan lyssna på varandra och försöka förstå, utan att ge upp vår egen övertygelse. I det goda mötet kan undret ske, att kärlek växer fram och vi upptäcker varandra som syskon i Kristus.

Inom SKR, Sveriges kristna råd, har man just tagit fram en skrift som heter Tro – Liv – Enhet, Om kyrkans identitet och uppgift i Sverige. På lördag (10/4) kommer Katrin Åmell från SKR att presentera detta arbete vid en regional konferens i Kristianstad. Ekumeniska rådet i Kristianstad har tagit initiativ till denna samling. Biskop emeritus Jonas Jonson kommer att tala om ekumenik i ett globalt och historiskt perspektiv. Lördagen inleds hos Katolska kyrkan med en morgonbön där biskop Anders Arborelius medverkar.

Man fortsätter sedan i Östermalmskyrkan, som är en baptist/pingstkyrka, där också den avslutande gudstjänsten hålls. Denna kommer att ha som tema: Hoppets budbärare. Christian Sturesson medverkar med sång. Mer information finns på  www.kyrktorget.se/kyrkorna.kristianstad
Bo Olsson, ordförande Ekumeniska rådet i Kristianstad



Insändaren går att läsa i Kristianstadsbladet den 8 april.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100408/TYCKTTANKT/704089963/1028/ASIKTER/&/Allas-var-tro

Inga kommentarer: