lördag 17 april 2010

Regional konferens om kristen enhet


Ekumeniska Rådet i Kristianstad inbjöd den 10 april till en regional konferens om kristen enhet. Ett 30-tal personer samlades från Trelleborg, Lund, Helsingborg, Ystad, Vinslöv, Malmö och Kristianstad. En inledande morgonbön, Laudes, hölls i S:ta Maria katolska kapell. Konferensen fortsatte sedan i Östermalmskyrkan.


Sr Katrin Åmell från Sveriges Kristna Råd presenterade den alldeles färska rapporten Tro - Liv - Enhet. Hon beskrev en del likheter och skillnader mellan olika typer av kyrkor. I rapporten har några av medlemskyrkorna presenterat sig själva och hur man ser på sin roll och identitet.

- Kallelsen till enhet är förpliktande,fortsätt att mötas och samtala, är den rekommendation som den ekumeniska arbetsgruppen ger.

- Fråga gärna, sa sr Katrin, Vad vill jag ge till andra traditioner? och Vad vill jag ta emot och lära av andra? Det handlar om att tänka fritt och nytt. Här krävs bön, fantasi och samtal.

Biskop emeritus Jonas Jonson började med att jämföra läget i världen och för de kristna kyrkorna mellan 1910 och 2010.

- Det är under dessa 100 år som den ekumeniska rörelsen har vuxit fram. Han betonade att den ekumeniska visionen måste utgå från att det som Gud gjort genom Kristus, är det som förenar oss.

- Vi kan inte fixa enheten, menade Jonas Jonson. Däremot kan vi kristna frilägga den enhet vi redan har. Mångfalden är något vi ska vara rädda om, det handlar inte om att allt ska smälta samman. Allas omvändelse är starten, annars blir det ingen växande enhet.

Jonas Jonson gav en intressant överblick på enhet och splittring i kyrkans historia alltsedan 400-talet.

- Ett genombrott för ekumeniken var det andra Vatikankonciilet 1962-64, då den katolska kyrkan började omvärdera sin självbild. Man erkände att Kyrkan även kunde finnas i andra former än den som leds av påven. Idag finns en oerhört stor spännvidd mellan olika typer av kyrkor och samfund i världen. Globalisering, postmodernism och individualisering är samhällsfenomen som också påverkar framtiden för den kristna kyrkan.

Ett intressant inslag i konferensen var då deltagarna berättade om olika ekumeniska initiativ runt om i Skåne. Från Trelleborg berättade man entusistiskt om bibelspridning. I Helsingborg är korsvandringen på långfredag en viktig händelse. Pannkakskyrkan och panelsamtal kring centrala kristna frågor var ett par exempel från Kristianstad. Deltagarna tycktes överens om att man vill fortsätta att mötas på det här sättet, kanske en gång om året.
I den avslutande gudstjänsten medverkade Christian Sturesson med kända psalmer i personlig tappning. Katrin Åmell medverkade med förbön och Jonas Jonson introducerade den brasilianska psalm som han gett en svensk text. Bo Olsson, ordförande i Ekumeniska Rådet i Kristianstad, talade om Hoppets budbärare, i anslutning till bibeltexten från profeten Jeremia om krukmakaren som inte ger upp utan formar om leran efter sin vilja.
- Det är påskens budskap om Uppståndelsen som ger oss hopp i en osäker värld.
http://www.dagen.se/dagen/lasargenererat/article.aspx?id=631

Inga kommentarer: