söndag 1 januari 2012

Ett välkommet år?

Oj, vad länge sen den här bloggen blev uppdaterad. Roligt om någon hittar den trots allt. Nu är det nytt år, och kanske kan det bli nytt liv i bloggen också. Vi får väl se. Här kan du lyssna på den nyårspredikan jag höll i Östermalmskyrkan idag.Där finns också inspelningar från många tidigare gudstjänster med olika predikanter.

Jag utgick från berättelsen i Luk.4.16-20, om hur Jesus ger en programförklaring i Nasarets synagoga. De tre huvudpunkterna var Ursprunget, Uppfyllelsen och Utmaningen.
Ursprunget är det som 3 Mos.25 säger om Jubelåret eller Friåret. Här finns en mycket spännande modell för mänsklig gemenskap och synen på äganderätt m.m.
Uppfyllelsen handlar om att Jesus säger att nu har drömmen blivit verklighet, "idag har detta skriftens ord gått i uppfyllelse". Nådens år, det välkomna året är alltså här.
Utmaningen som detta ger oss går ut på att om vi ber att Herrens Ande ska komma över oss så måste det också få konsekvenser för vårt sätt att leva. Låt 2012 bli ett välkommet år, ett nådens år med glädje och generositet. Då kan många tacka Gud och jubla för vår skull.
Vi avslutade med att be tillsammans Sinnesrobönen:
GUD, Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Inga kommentarer: