lördag 17 januari 2009

Ekumeniskt och kinesiskt

I torsdags hade vi ett intressant samtal om Dopet i Heliga Trefaldighets församlingshem här i Kristianstad. Representanter för Ortodoxa kyrkan, Katolska kyrkan, Svenska kyrkan, Missionskyrkan, Pingstkyrkan och Östermalmskyrkan (Pingst, Baptist,EFK) deltog. Det kom väl inte fram så mycket överraskningar, men jag tycker det är nyttigt att vi lyssnar på varandras argument. En ganska klar rågång märktes mellan de baptistiska och de barndöpande samfunden. Betoningen läggs antingen på den individuella gudsrelationen eller den kollektiva. Ett 60-tal personer hade mött upp för att få en lite klarare bild av hur man tänker inom de andra kyrkorna kring en central teologisk fråga. En personlig berättelse gav en ung tjej som lät sig döpas i samband med konfirmationen och nu läser för att bli präst i Svenska kyrkan. Pastor Jörgen från Östermalmskyrkan berättade också om sin egen dramatiska dopupplevelse i 20-årsåldern.



Den ekumeniska veckan fortsätter med förbönsgudstjänst i Odalkyrkan på söndag kl.18. På måndag kl.18.30 blir det en samling på Martin Luther Kingdagen i Östermalmskyrkan. Martin Smedjeback talar om Ickevåld- en strategi som förändrar världen. www.martinlutherking.se www.avrusta.se
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=854218
Den här kvällen är också FN-föreningen medarrangör. FN-föreningen har tagit initiativ till ett fackeltåg från Lilla Torg kl.18.00 mot krig och våld. http://www.globalen.org/.

Idag lördag tog jag först en busstur till Simrishamn för att hälsa på min mor som fyllde 94 år igår.
Så var det dags för Kinacafé i Östermalmskyrkan. Vi har en stor grupp kineser i vår gemenskap. Det sjöng och presenterade sig. Någon delade med sig personligt om vad tron på Gud betyder, och vi fick lära oss om kinesiskt nyårsfirande. Sist men inte minst bjöd man på en välsmakande kinesisk buffé. Vi var visst ungefär 130 personer. Mycket roligt.

Inga kommentarer: