fredag 23 januari 2009

Martin Luther Kingdagen


I måndags var det så dags. Jag hade hållit på med förberedelser en längre tid. Martin Smedjeback kom till Kristianstad för att tala om King och Ickevåld som strategi. Hans besök på Söderportgymnasiet orsakade en uppståndelse. När han på slutet berättade om sina avrustningsaktioner fick han applåder men ockaså kritik för att uppmuntra till brottslig verksamhet. På eftermiddagen följde han med mig till Furuboda Folkhögskola. Där visade han bl.a. en filmsnutt från en aktion som han gjort mot en vapenfabrik. Det blev inte några direkta reaktioner då, men jag har förstått efteråt att en del tyckte det var kriminellt.


Ja, jag skulle väl inte gett mig in i sådana äventyr direkt. Men det behövs nog drastiska tag för att få uppmärksamhet. På kvällen hade vi från FN-föreningen ordnat ett fackeltåg från Lilla Torg till Östermalmskyrkan. Vi visste ju inte hur många som skulle komma, men det blev ca 30 personer. Det kändes bra att på det sättet få visa vår tro på Ickevåld i en tid av krig och våld.

I Östermalmskyrkan talade Martin Smedjeback än en gång om arvet från King och om vad som hänt i världen sedan hans tid, till det bättre och till det sämre. Han betonade att det fortfarande finns hopp för mänskligheten, men vi har ett ansvar att göra något. Vi inledde samlingen med den klassiska "We shall overcome", och fick på slutet stanna upp i meditation, bön och ljuständning. "Herre gör mig till ett redskap för din frid...".
Vid kaffebordet fick Martin lite mothugg när det gällde avrustningsaktionerna, och det är bra att man får en tydlig diskussion. Vi kan vara överens om målen, men därmed inte alltid om metoderna. En viktig poäng med den här Martin Luther Kingdagen var att människor från kyrka, FN-förening, skolor och många andra sammanhang fick mötas i ett gemensamt engagemang. Det behöver vi mer av.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090119/KRISTIANSTAD/565985848 http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090119/KRISTIANSTAD/63282495 http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090119/KRISTIANSTAD/119598969
Så har dagarna runnit iväg, och det är fredag igen. På onsdag hoppas jag komma igång med en ny studiegrupp i Östermalmskyrkan om Skapelsevänligt. Där tar vi upp miljö- och rättvisefrågor ur både bibliskt och dagsaktuellt perspektiv.
(Foto: Jan Videvik)

Inga kommentarer: