lördag 10 januari 2009

Ont kan inte med ont fördrivas



Idag hölls en demonstration i Kristianstad för att protestera mot kriget i Gaza. Jag var där som medlem i Kristianstads FN-förening. Enligt Kristianstadsbladet var det ca 200 personer som samlats. Många av dem var palestinier med nära personlig anknytning till Gaza. Det är naturligt att bli upprörd över det våld som sker där. Framför allt är det naturligtvis Israel som har skulden till detta. Gazaborna är isolerade, inlåsta, och kan inte fly. Samtidigt är det så tragiskt att de själva tar till våld och att även Hamas sagt nej till eldupphör.



http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090110/KRISTIANSTAD/99302557/1338/&/200-tagade-mot-kriget-i-Gaza

Bland dem som samlats till demonstrationen märktes starka känslor av hat mot Israel. Det är begripligt, men för den skull inte försvarbart. FN-föreningens ordförande poängterade i sitt tal att krig inte är lösningen. Man måste ha dialog. På FN-föreningens begäran togs ett av de grövsta slagorden bort. Men fråga är om den bojkott mot Israel som krävdes, egentligen är rätt väg att gå. Många palestinier är faktiskt beroende av israeliska företag för sin försörjning. Kritik och fördömanden måste höras, men våld kan inte besegras med våld. Det finns krafter i alla läger som vill ha försoning. Dem måste vi lyssna på och stödja.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090110/TYCKTTANKT/231713022/1028/&/Stoppa-kriget-i-Gaza
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161695




Måndagen den 19 januari är det Martin Luther Kingdagen. I år skulle han dessutom ha fyllt 80 år, så det är extra viktigt att uppmärksamma. I Kristianstad planerar vi ett brett samarrangemang i Östermalmskyrkan den kvällen kl.18.30. Då talar Martin Smedjeback om Ickevåld- en strategi som förändrar världen. FN-föreningen inbjuder preliminärt till ett fackeltåg mot våld, med start på Lilla Torg kl.18.00 för vandring till Östermalmskyrkan. Ickevåld låter kanske orealistiskt och naivt, men det är den väg som är bäst i längden. I ett krig är många fyllda av rädsla och skräck, även soldater och makthavare. Rädsla kan inte förbjudas, den kan bara drivas ut med kärlek och inre trygghet. Då kan man våga ta risken att sträcka ut en hand till försoning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra med demonstration.Jag skulle gärna ha gått med om det blev en demonstration där jag bor.

Anonym sa...

http://video.google.com/videoplay?docid=7713806100545252588
se Ted Pike video: "Why Mid Est Bleeds"