söndag 24 maj 2009

Baptistkonferens

Direkt efter friluftsgudstjänsten på Lillö i torsdags tog jag tåget till Stockholm. Fredag och lördag deltog jag i Baptistsamfundets Allmänna konferens som ombud för Östermalmskyrkan i Kristianstad. Den stora frågan i år var Avsiktsförklaringen, ett steg i processen mot samgående med Missionskyrkan och Metodistkyrkan. Frågan debatterades livligt både i seminarier och före beslutet på lördagen. Vid ett tillfälle tog jag upp mina funderingar kring behovet av fast organiserade samfund över huvud taget. Kanske är det nätverksmodellen man borde satsa på? Det många hängde upp sig på var formuleringar i skriften Vägen vidare. Att denna skulle vara tänkt som underlag för en framtids konstitution, dementerades dock bestämt. Den skulle enbart vara ett samtalsunderlag, sade man. I så fall är det väl bra att den fått känslorna att svalla, och att många reagerat. Jag tycker också att det fanns mycket i den som var tokigt.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170916
http://www.sandaren.se/gladje_bland_samfundsforetradarna_0_9818.news.aspx?news_category_id=955&aut_name=nyheter
Nåväl, avsiktsförklaringen antogs med mycket stor majoritet, och så även i de båda andra kyrkornas parallella konferenser. Det ska bli spännande att följa den fortsatta processen, även om vi här i Östermalmskyrkan håller oss avvaktande. Vi har ju våra relationer åt andra håll.

Intressant var också att delta i fredagkvällens gudstjänst i Salemkyrkan, med internationell karaktär. Efteråt berättade Petter från Diakonia om klimatkampanjen Världen har ett tak, och den satsning man gör inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december.
http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2868
http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2884
Ett baptistpar från Liatuen berättade om ett spännande projekt som man bedriver där, en skola bland annat. En burmesisk karenkör från Hudiksvall bidrog med sång.

Inga kommentarer: