söndag 16 augusti 2009

Bära frukt

Just nu pågår Sommarveckan på Furuboda. Ca 25 deltagare förutom anhöriga och assistenter finns med. I fredags hade vi en härlig dag vid stranden. Lördagen erbjöd häst- och vagnåkning för dem som hade lust, och några pysslade med div. hantverk. På kvällen såg vi filmen Vingar över Vattenriket, och den motogs med stor entusiasm. Själv har jag sett den flera gånger, och det behövs nästan om man ska kunna ta till sig allt.
Så idag, söndag, var det gudstjänst i det gamla missionshuset från slutet av 1800-talet. Många av Sommarveckans deltagare kom, men också en del andra ifrån bygden. Det är en gammal tradition att ha ett sommarmöte i augusti. Men idag blev det nästan för trångt. Vi packade ihop oss så gott det gick, och några satt i farstun. Jag var ombedd att predika, och läste då kyrkoårets evangelietext från Joh.15:1-9. Så här mitt i fruktsäsongen passade det bra att tala om Att bära frukt. Kärlek, glädje, frid och andra positiva egenskaper kallas i Galaterbrevet för Andens frukt. Det är väl egentligen det vi alla vill att våra liv ska präglas av. Ändå är det ju inte alltid så det fungerar i praktiken.
Träd och andra växter följer sin natur. De kan inte välja vilken sorts frukt de vill bära. Men vi som är skapade som människor måste välja att göra det vi är ämnade till. Annars blir vi "omänskliga". Vi har ansvar för hur vi lever. Men när det går fel så finns förlåtelsens möjlighet, och Gud vill göra oss till nya skapelser i Kristus Jesus.
I predikan talade jag om att förbli i Kristus. Själva kan vi inte åstadkomma något, sade Jesus, inte utan honom. Jag tog fram en snittblomma och konstaterade att även om den är aldrig så vacker, så har den inte längre kontakt med livet. Vi måste inse att vi är beroende av Gud och varandra. Ensam är inte stark. Jesus visade i sitt liv den goda frukten. Det var inte bara prat utan han hjälpte, uppmuntrade och tjänade t.o.m. med sitt eget liv. Därför kan han också hjälpa oss. Grenen i vinstocken ger inte god skörd för att den är duktig och stark, utan för att den öppnar sig för livskraften från vinstocken.
Låt oss förbli i Kristi kärlek, för att kunna bära en frukt som består. Det var min hälsning i Furuboda Missionhus idag, och till dig som ev. läser detta.
i gudstjänsten fick vi lyssna till sång av Rune, och hans fru Inga berättade om sina planer på att åka till Indien som volontär.

Inga kommentarer: