söndag 24 juni 2012

Vår plats i Skapelsen

Idag på "annandag midsommar" fick jag möjlighet att predika i Östermalmskyrkan kring temat Vår plats i Skapelsen. Här kan du lyssna på en inspelning. Bibeltext var Apg.17:22-31. Nyckelord var Kosmos, Kaos och Kristus.
Kosmos betyder "pärla" och det säger oss att jorden och hela universum är något gott och fint som Gud skapat. Paulus ville få atenarna att förstå att en Gud som skapat allt det som finns måste vara så stor att han inte får plats i något jordiskt tempel. När vi upptäcker jordens och  naturens skönhet väcks en Förundran, och det är en viktig förutsättning för att vi skall vilja vårda Guds skapelse.
Kaos är det tillstånd som mer och mer börjat infinna sig pga vår mänskliga påverkan av naturen. Klimatet har kommit i olag, Moder jord är sjuk. Skapelsefeber kallas det ibland. Det finns ord i Bibelns skapelseberättelse om att människan skall råda över naturen, som en del använt till ursäkt för att förbruka jordens resurser. Men det står också att vi skall bruka och bevara jorden. Det är viktigt. Missbruk av skapelsen är synd mot Skaparen. Vi är skapade till Guds avbild, och det betyder att vi har som människor ett uppdrag att förvalta jorden åt dess ägare.
Kristus är för mig den som ger hopp i tillvaron när Kosmos har blivit Kaos. I Rom.8:20-21 skriver Paulus om att skapelsen en gång skall befrias ur sitt slaveri under tomhetens välde. Paulus uppmanade atenarna till att omvända sig. Alla människor har ett ansvar inför sin skapare. Författaren Björn Forsberg har skrivit boken Omställningens tid, och jag tycker det ligger nära Omvändelsens tid. Omvändelse till Kristus är något som påverkar hela livet.
Jag önskar att vi som Jesus efterföljare med Guds hjälp kan hitta vår plats och ta ansvar för den skapelse som vi njuter av i härliga sommardagar.

Det kom en del tacksamma kommentarer efteråt, och åtminstone ett intressant samtal om hur vi kan leva mer skapelsevänligt. Här finns mycket att göra i våra kyrkor och församlingar, som borde vara spjutspetsar.


Inga kommentarer: