torsdag 17 juli 2008

Klimatfrågan i Dagen


Skyll inte på etanolen!


I tidningen Dagen den 16 juli skriver Osbyprästen Tobias Bäckström om Klimatåtgärder som han menar slår mot de fattigaste. Han menar att vi inte med säkerhet vet om det pågår en global uppvärmning.

Tobias har säkert goda avsikter, men nog måste vi acceptera alla de rapporter som kommit om den globala uppvärmning som inte bara står för dörren, utan redan är ett faktum. Dessutom är det alltid den fattiga delen av världens befolkning som drabbas först!

På senare tid har rapporter kommit om hur grödor som odlas för etanolbränsle tränger ut matproduktionen. Här finns det anledning att ifrågasätta Världsbankens rapport. De har nog också egna syften. Matproduktionen behöver ökas, men framför allt behöver fattiga människor få råd att köpa den mat som redan produceras. Varför inte ifrågasätta vin- och tobaksodling? Varför inte uppmärksamma all den odling av djurfoder som sker för att vi ska få tillräckligt med biffar. Rapporter har också kommit om hur mycket mat som slängs av hushållen i Sverige och ännu mer i USA. Man kan ju bara gissa då hur mycket som kasseras i våra butiker, och alla led dessförinnan. Ytterligare en sak om etanolen- Det går att tillverka av annat än sockerrör och spannmål!

Hur ska vi då bäst bistå de fattiga i världen?

Den frågan har vi, inte minst som kristna, anledning att fundera allvarligt över, och ta initiativ till öppna samtal med experter från skilda utgångspunkter. Hur än svaret blir kommer det att utmana oss till förändring av en osolidarisk och omöjlig livsstil. Det leder mig genast över till det som Håkan Arenius skrev i samma nummer av Dagen.


Väckelsemöte i Tällberg

Håkans reflektioner känns högst relevanta. Det var säkert inte bara den yttre inramningen i ett mötestält som påminde om de frikyrkliga traditionerna. Det finns många sanningssägare som avslöjar tomheten i materialismen, och varnar för den dom som själviskhetens välfärd leder till. Men vem har lösningen? Här finns verkligen en utmaning för alla kyrkor att presentera förlåtelsens och hoppets budskap, på ett sätt som är relevant. Det är lätt att det blir allt för "andligt". Men som jag ser det är den verkliga andligheten den som har fötterna på jorden och hjärtat i himlen. Ingen kan bli mer världslig än Gud själv, Han som älskade världen så högt...

Brösarps backar

är en härlig plats på jorden. Njut av utsikten! Jag var där idag.

Inga kommentarer: